Despre LICITATII in BursaTransport
Intrebari frecvente
Data actualizarii: 10-10-2024
Ca expeditor de marfa de transportat, de ce as folosi licitatia?
In mod normal, publicati o marfa de transportat si asteptati sa primiti semne de interes din partea transportatorilor. Interesul se comunica pe diverse canale: telefonic, email, chat, whatsap. Trebuie sa va notati oferta primului transportator, apoi sa discutati cu al doilea si sa notati oferta acestuia. Daca se intampla sa mai aveti simultan inca cateva marfuri de incarcat, lucrurile se complica proportional cu numarul sarcinilor dumneavoastra de serviciu. Folosind licitatia, aveti ofertele primite la dispozitie fara sa trebuiasca sa le notati valorile si din partea cui au sosit. In loc sa munciti la colectarea de informatii continute in ofertele primite, va puteti concentra asupra compararii lor si alegerii celei mai potrivite pentru dumneavoastra.
Sau, pe scurt: licitatia este o cale transanta si rapida de rezolvare a cererii de transport.
Ca transportator cu camion disponibil, ce imi ofera licitatia?
Licitatia va ofera economie de timp si de efort in tentativa de a gasi incarcatura pentru camion. In plus, va ofera posibilitatea de a tine in ordine oferte simultane facute pentru acelasi vehicul.
Cine poate participa la licitatie?
La licitatii pot participa doar utilizatorii 123cargo/BursaTransport. Utilizatorii ALPEGA nu pot folosi modulul de licitatii. In consecinta, nu pot lansa cereri de oferta sau oferte.
Cine poate vedea cererea mea de oferta?
Existenta cererii dumneavoastra de oferta atasata marfii de transportat este vizibila oricarui utilizator ce cauta marfa pe traseul marfii. Pentru a vedea continutul cererii de oferta, utilizatorul consultant trebuie sa initieze trimiterea unei oferte.
Ca exceptie la cele explicate o constituie lista neagra a companiilor. Daca compania dumneavoastra este inscrisa in lista neagra a companiei consultantului, el nu va vedea nici marfa nici cererea de oferta; prin inscrierea companiei dumneavoastra in propria lista neagra a optat sa ignore cererile dumneavoastra de transport, adica marfuri de transportat si cereri de oferta.
Cine poate vedea oferta mea depusa la o cerere de oferta?
Oferta poate fi vazuta strict de solicitantul ce a redactat cererea de oferta. Solicitantul este acelasi utilizator cu postatorul marfii insotita de cererea de oferta. Nici un alt utilizator nu stie ca ati depus o oferta si in consecinta, nu cunoaste oferta dumneavoastra.
Cum se deruleaza licitatia?
Cererea de oferta. Licitatia incepe la publicarea marfii de transportat daca postatorul marfii decide sa lanseze o cerere de oferta pentru marfa respectiva. Postatorul marfii devine in acest caz solicitantul cererii de oferta. Durata licitatiei, in minute, este decisa de solicitant. In timpul in care licitatia este activa, consultantii marfii pot depune oferte.
Ofertele. Consultantul marfii care depune o oferta devine ofertant. Cererea de oferta contine perspectiva solicitantului asupra pretului oferit si termenului de plata. Consultantul poate ignora cererea de oferta sau poate trimite o oferta solicitantului. Oferta contine perspectiva ofertantului asupra acelorasi chestiuni – pret solicitat si scadenta de plata. Simultan, mai multi consultanti pot trimite ofertele lor. Fiecare oferta are o durata decisa de catre ofertant.
Evaluarea ofertelor de catre solicitant. Solicitantul primeste ofertele in timp real, pe masura ce sunt trimise de catre ofertanti. In raport cu o oferta oarecare, solicitantul o poate ignora, o poate respinge, o poate accepta, sau poate negocia o cale de mijloc intre cererea de oferta si oferta.
Pentru ofertantul a carui oferta este ignorata, licitatia ramane activa.
Pentru ofertantul a carui oferta a fost respinsa, licitatia se termina iar ofertantul nu mai poate reveni cu o noua oferta.
Pentru ofertantul castigator, a carui oferta a fost acceptata, licitatia se incheie prin castigarea sa. Deoarece in licitatie solicitantul poate alege o singura oferta, ceilalti ofertanti pierd licitatia iar ofertele lor raman fara obiect. Daca solicitantul decide sa faca contraoferte, el poate face simultan mai multe contraoferte diferite intre ele, la mai multe oferte. Cate o singura contraoferta la o oferta data.
Contraoferta. Poate fi ignorata, respinsa sau acceptata de catre ofertant. Ofertantul care accepta primul contraoferta primita castiga licitatia.
In concluzie, prin redactarea si trimiterea ofertei de catre ofertant si a contraofertei de catre solicitant, ei isi angajeaza raspunderea fata de destinatar. In cazul in care cel ce trimite isi anuleaza propunerea, sau cel ce primeste isi retracteaza acceptul, cei doi utilizatori intra intr-un regim penalizator urmarit de BursaTransport, ce conduce la depunctarea scorului de utilizator in licitatii, si ulterior, depunctarea scorului de comportare contractuala a companiei angajatoare.
Care este simbolul licitatiei folosit in BursaTransport?
Simbolul este cel ales pentru a marca licitatiile si componentele sale: marfurile publicate cu licitatie, cererile de oferta, ofertele si contraofertele.
Cine poate deschide o licitatie?
Licitatia este deschisa prin lansarea unei cereri de oferta la publicarea marfii de transportat de catre postatorul marfii. O marfa publicata reprezinta ea insasi o cerere de oferta de transport ce se rezolva prin modurile traditionale intre solicitant si transportatori ofertanti. Cererea de oferta din licitatie este o noua cale de a rezolva cererea de transport. Mai scurta, mai transanta, si cu stiinta BurseiTransport insa in garantata confidentialitate.
In ce pagina se deschide licitatia?
Licitatia se deschide prin lansarea cererii de oferta in pagina AM MARFA DE TRANSPORTAT! Tot catre aceasta pagina conduce si comanda de editare a uneia din rutele memorate in RUTELE MELE DE MARFA. In biblioteca de rute uzuale de marfa, acum se memoreaza si eventuala cerere de oferta ce a insotit publicarea marfii.
Ce date contine cererea de oferta?
- Ruta marfii (localitate de incarcare si localitate de descarcare)
- Intervalul calendaristic disponibil pentru incarcare (data plus maxim 9 zile)
- Tonajul marfii
- Echipamente necesare vehiculului
- Regimul de grupaj cerut de solicitant
- Bugetul solicitantului (pret oferit fara TVA)
- Dislocare inclusa in pretul oferit (optional)
- Scadenta de plata propusa de solicitant
- Data exacta a incarcarii (optional)
- Data exacta a descarcarii (optional)
- Durata licitatiei
Care dintre datele cererii de oferta sunt informative si care sunt negociabile?
In continuarea enumerarii din intrebarea anterioara: datele informative ce nu pot fi schimbate de catre ofertant:
- Ruta marfii
- Intervalul calendaristic disponibil pentru incarcare
- Tonajul marfii, echipamente necesare si regimul de grupaj
Restul datelor sunt negociabile. Ceea ce inseamna ca in oferta transportatorul poate propune valori diferite de cele mentionate de catre solicitant in cererea de oferta. Datele cu caracter optional pot fi schimbate in oferta doar in conditiile in care au fost completate de catre solicitant in cererea de oferta. Ca si exemplu, daca solicitantul nu a cerut o anumita data de descarcare in cererea de oferta, ofertantul nu isi poate preciza propriile conditii in privinta acestei date, pentru ca solicitantul nu a cerut asa ceva.
Care este durata recomandata a licitatiei?
Pe rutele cu mai putin interes pentru transportatori, durata licitatiei stabilita de solicitantul postator al marfii, presupunem ca este suficient de lunga pentru ca marfa sa fie consultata. O oferta nu poate fi redactata daca marfa nu este consultata.
Pe rutele de mare interes pentru transportatori, durata licitatiei va fi scurta si chiar foarte scurta. In general, pe aceste rute, presupunem ca expeditorii postatori ai marfii si ai cererii de oferta se afla sub presiunea timpului deoarece clientii lor – mari retaileri sau distribuitori, lanseaza cereri de transport la o lista intreaga de expeditori, ceea ce creaza concurenta intre expeditori.
Ce semnificatie are dislocarea mentionata la cererea de oferta?
Posibilitatea de a preciza o dislocare inclusa in bugetul de pret din cererea de oferta are rolul de a elimina ambiguitatea eventual continuta in ruta marfii cu care a fost publicata marfa. Exemplu concret: marfa 1 tona FTL este publicata in mod deliberat pe ruta Bucuresti – Iasi 430km facturabili conform tarifarului BursaTransport desi solicitantul stie ca incarcarea se face din Giurgiu 77km facturabili fata de Bucuresti. Motivele acestui procedeu sunt diverse si au putina importanta in context. Daca pretul unitar tintit de solicitant este 2,5 lei/km, in loc sa mentioneze in cererea de oferta Bucuresti – Iasi 1075 lei fara TVA, va putea publica Bucuresti – Iasi 1.267 lei fara TVA cu 77km dislocare. In acest fel pastreaza confidentialitatea locului de incarcare insa anunta prin mentionarea dislocarii ca locul de incarcare nu se afla in Bucuresti, ci la o distanta de 77km de Bucuresti, iar pretul oferit include aceasta distanta suplimentara.
Ce se salveaza in RUTELE MELE DE MARFA?
Odata cu implementarea cererii de oferta posibila la publicarea unei marfi de transportat, in biblioteca de rute de marfa a companiei se salveaza si continutul cererii de oferta, pentru o reutilizare ulterioara. Biblioteca de rute a companiei este confidentiala la nivelul companiei, impartasita doar intre utilizatorii companiei respective.
In ce pagina poate fi regasita cererea de oferta dupa publicare?
Dupa ce este lansata, cererea de oferta ramane la dispozitia solicitantului in pagina CERERILE DE OFERTA ACTIVE din modulul LICITATII. Licitatia fiind un proces desfasurat in timp real, pe masura ce apar oferte noi la cererea de oferta, solicitantul este notificat prin aparitia unei atentionari.
Cine poate face oferte la o cerere de oferta?
Oferta poate face orice utilizator 123cargo/BursaTransport, nu si utilizatorii Alpega.
In ce pagina se poate face oferta?
Oferta se face in pagina CAUT MARFA, prin deschiderea marfii ce contine cererea de transport, si prin actionarea comenzii TRIMITE OFERTA!
Cate oferte poate face un utilizator la o cerere de oferta?
Un utilizator poate face o singura oferta ca raspuns la o cerere de oferta data.
Poate face transportatorul oferte simultane in mai multe licitatii pentru acelasi vehicul?
Modulul licitatii pune la dispozitia transportatorului ofertant posibilitatea ca acesta sa isi grupeze toate ofertele simultane care vizeaza acelasi vehicul intr-un ALIAS (identificator). Cand prima din ofertele din grupul ALIAS este acceptata, transportatorul ofertant le poate retrage pe toate celelalte ramase printr-o singura comanda ce conduce la stergerea bulk a ofertelor marcate cu ALIAS-ul respectiv. Ofertantul nu poate angaja simultan acelasi vehicul in mai multe operatii de transport. Daca si o a doua oferta din grup ar fi acceptata, ofertantul va trebui sa retracteze una din cele doua oferte si aceasta retractare il situeaza in regimul penalizator ce conduce la scaderea scorului de utilizator in licitatii si la scaderea scorului companiei in contracte.
Ce date din cererea de oferta pot fi modificate in oferta?
La redactarea ofertei pot fi negociate: pretul cerut, scadenta de plata si datele optionale, daca sunt mentionate in cererea de oferta: data exacta a incarcarii sau/si a descarcarii. Mentiune pentru data exacta a incarcarii. Atat in oferta cat si in cererea de oferta, data exacta nu poate fi decat in intervalul disponibil de incarcare (data incarcare plus eventual citeva zile suplimentare in care cererea de transport ramane valabila).
Care este durata recomandata a ofertei?
Oferta poate ramane valabila pana la terminarea licitatiei sau, daca imprejurarea forteaza pe ofertant sa se grabeasca, un interval de minute corespunzator cu nerabdarea sa.
Daca licitatia se deruleaza in timp real, cum afla ofertantul despre acceptarea ofertei sale?
In meniul principal, badge-ul de licitatie adiacent titlului incepe sa tremure. Acesta este notificarea destinata ofertantului ca in lista ofertelor sale active a survenit o schimbare.
Care este diferenta intre cererile active de oferta si arhiva de cereri de oferta?
In pagina CERERI ACTIVE se gasesc cererile de oferta in lucru, din licitatii active. De asemenea se regasesc si cererile expirate, atribuite sau neatribuite din ziua curenta. In ARHIVA DE CERERI se gasesc cererile licitatiilor inchise din ultimele doua luni.
In format desktop, ce reprezinta cele doua coloane distincte de pagina?
Coloana din stanga contine cererile companiei mele de oferta. Pentru cererea de oferta curenta, selectata, in coloana din dreapta se gasesc ofertele primite la cererea curenta din coloana din stanga. Atat cererile de oferta din coloana din stanga cat si ofertele primite la cererea curenta, din coloana din dreapta, pot fi sortate si filtrare dupa interesul si priceperea utilizatorului.
De ce exista panouri de filtrare separat pentru cereri si pentru oferte?
Panourile de filtrare sunt separate pentru ca materia filtrata este distincta: cererile sunt distincte de oferte. Astfel, filtrarea cererilor se poate face dupa: ID cerere, status cerere, ruta marfii (unde se poate cauta chiar si un subsir din denumirea localitatii de incarcare sau a localitatii de descarcare), numele utilizatorului solicitant – de folos doar in companiile multi user. Filtrarea ofertelor cererii curente: numele companiei ofertante, numele utilizatorului ofertant, status-ul ofertei. Filtrarea ofertelor se refera doar la setul de oferte ale cererii curente, nu la toate ofertele primite pentru toate cererile active
Cum se navigheaza in lista cererilor de oferta active?
Cererea curenta are un background distinct de celelalte cereri. Cu un click stanga pe alta cerere, aceasta noua cerere devine cererea curenta. In consecinta, pe coloana din dreapta sunt afisate conform ordinii curente de afisare ofertele primite la acea cerere.
Care sunt datele cererii de oferta din pagina CERERILE ACTIVE?
- ID-ul cererii de oferta, status-ul cererii si timpul ramas pana la expirare
- Numarul de oferte noi primite
- Numele solicitantului: fie user-ul curent fie un alt user al companiei
- ID-ul marfii pe care a fost lansata cererea de oferta
- Ruta marfii, tonaj, regim grupaj, echipamente solicitate pe vehicul
- Atributele cererii de oferta: pret oferit si dislocare inclusa, scadenta, date exacte de incarcare/descarcare
Care sunt datele ofertei in pagina CERERILE ACTIVE?
- ID-ul si statusul ofertei, si daca este activa, timpul ramas pana la expirare
- Numele companiei ofertante si numele utilizatorului ofertant
- ID-ul marfii de la care a pornit licitatia
- Atributele cererii de oferta si alaturi, oferta primita (in rosu, atributele ce difera de atributele cererii)
Conexata ofertei, daca exista, contraoferta mea
Care este motivul aparitiei unei benzi galbene deasupra listei de oferte?
Banda galbena constituie notificarea ca pe cererea curenta au aparut oferte noi. Datorita regimului in timp real, ofertele noi nu sunt impinse in lista de oferte pana cand utilizatorul nu e pregatit sa le primeasca dand click pe banda galbena sau pe oferta curenta. Daca nu ar fi banda galbena de notificare, lista de oferte pe cererea curenta s-ar fi modificat in timp ce solicitantul le citea.
Ce semnificatie are durata de timp exprimata in minute care scade continuu?
Este durata ramasa pana la expirarea componentei respective. Despre durata ofertei sau a contraofertei: nu poate depasi timpul ramas pana la expirarea cererii de oferta.
Ce semnificatie au sintagmele afisate dupa titlul Cerere de oferta?
Sintagmele respective reprezinta status-ul (starea) componentei licitatiei. Componentele licitatiei sunt cererea de oferta (redactata de solicitant), oferta (redactata de consultantul cererii, devenit ofertant) si contraoferta (redactata de solicitant)
De ce este necesar sa fiu informat asupra statusului cererilor mele?
Statusul are impact asupra comenzilor posibile asupra componentei respective. Denumirile comenzilor sunt astfel alese incat sa dea sens stadiului in care se afla licitatia.
Care sunt statusurile posibile ale CERERII in pagina CERERILE ACTIVE?
In continuare este descris ceea ce vede solicitantul in pagina CERERILE ACTIVE. Tipurile de status-uri se vad in panelul de filtrare pe sectiunea STATUS, iar status-urile propriuzise se vad in pagina pe fiecare cerere/oferta/contraoferta.
Categoria ACTIV de statusuri cereri, adica o licitatie in curs de desfasurare. Statusurile posibile:
- LANSATA. Semnifica ca la cererea de oferta nu a sosit inca nici o oferta. In acest status comenzile la dispozitia solicitantului: Modificare sau Stergere cerere . Modificarea este posibila inca pana soseste prima oferta. Stergerea cererii poate produce, la acceptul solicitantului, si stergerea marfii
- ACTIVA. Urmare cererii a sosit cel putin o oferta. Comanda posibila: Stergere cerere. Stergerea nu produce impact asupra scorului de utilizator licitatii deoarece solicitantul nu a acceptat inca nici o oferta.
- IN NEGOCIERE. Solicitantul nu a acceptat inca nici o oferta, dar a lansat cel putin o contraoferta, la care nu a primit inca raspuns. Comanda posibila: Stergere cerere fara impact asupra raspunderii angajate pentru ca nu si-a angajat inca raspunderea in raport cu nici o oferta si nici nu a primit inca accept pe nici o contraoferta
Categoria ATRIBUITA de statusuri de cereri. Adica licitatia s-a terminat cu succes. Statusuri posibile:
- ADJUDECATA. Solicitantul a acceptat una din ofertele primite
- REZOLVATA. Solicitantul a primit accept pe una din contraofertele trimise
Categoria NEATRIBUITA de statusuri de cereri. Adica licitatia s-a terminat cu un esec de atribuire. Statusurile posibile ale cererii de oferta:
- INCHISA. Solicitantul a acceptat una din ofertele primite, insa ulterior ofertantul a retractat oferta. Comanda posibila: Relansarea cererii. Republicarea marfii si relansarea cererii de oferta
- EXPIRATA. Durata de valabilitate a cererii, decisa de catre solicitant, a expirat
- STEARSA. Solicitantul fie a sters cererea activa, fie a retractat acceptul pe oferta anterior acceptata, fie a anulat contraoferta deja acceptata de ofertant
Care sunt statusurile posibile ale OFERTEI in pagina CERERILE ACTIVE?
In pagina CERERILE ACTIVE, pentru cererea curenta sunt listate ofertele primite si status-urile lor. La mutarea de pe o cerere pe alta a controlului, setul de oferte se schimba corespunzator, astfel incat intotdeauna pe partea dreapta a paginii se gasesc ofertele cererii curente.
Categoria ACTIV de statusuri de oferte poate avea urmatoarele status-uri:
- ACTIVA. Ofertantul a transmis oferta si oferta se afla in durata sa de valabilitate. Comenzile la dispozitia solicitantului: Acceptare oferta, Respingere si Contraofertare .
- IN NEGOCIERE. Solicitantul a trimis o contraoferta in atentia ofertantului. Soarta ofertei devine subordonata contraofertei, in consecinta durata ofertei nu mai conteaza iar timpul ramas este cel al contraofertei. Contraoferta este etalata sub oferta desi a fost trimisa de catre solicitant si nu de catre ofertant. Status-ul contraofertei este ACTIVA atata timp cat statusul ofertei este IN NEGOCIERE .
Categoria CASTIGATOARE de statusuri de oferte si statusurile posibile ale ofertei:
- ACCEPTATA. Oferta a fost acceptata de catre solicitant. Comanda la dispozitia solicitantului este Tranzactie anulata prin care solicitantul certifica ca agreement-ul tocmai obtinut a cazut. De notat ca anularea tranzactiei nu va constitui un subiect de disputa, BursaTransport neurmarind sa determine cine este raspunzator pentru anulare: solicitantul sau ofertantul.
- NEGOCIATA CU SUCCES. Contraoferta a fost acceptata de catre ofertant. Contraoferta in status ACCEPTATA. Comanda la dispozitia solicitantului pe contraoferta: Tranzactie anulata .
Categoria NECASTIGATOARE de statusuri de oferte:
- RESPINSA. Oferta a fost respinsa de catre solicitant
- NEGOCIATA FARA SUCCES. Contraoferta solicitantului a fost respinsa de catre ofertant
- EXPIRATA. Durata ofertei stabilita de catre ofertant a expirat fara ca solicitantul sa se pronunte asupra sa
- EXPIRATA IN NEGOCIERE. Durata contraofertei stabilita de catre solicitant a expirat fara ca ofertantul sa se pronunte asupra sa
- STEARSA. Oferta activa inca a fost stearsa de catre ofertant
- RETRACTATA. Oferta fiind deja acceptata de catre solicitant, ofertantul a folosit comanda Tranzactie anulata in pagina OFERTELE MELE ACTIVE
- ANULATA. Oferta fiind deja acceptata de catre solicitant, solicitantul a folosit comanda Tranzactie anulata pe oferta castigatoare
- ANULATA IN NEGOCIERE. Consultantul a folosit comanda Tranzactie anulata pe contraoferta deja acceptata in pagina OFERTELE MELE ACTIVE
- FARA OBIECT.Solicitantul a acceptat o alta oferta sau a sters cererea de oferta sau cererea de oferta a expirat
Cum trec cererile de oferta in arhiva?
La mentenanta de la ora 00:00 a zilei urmatoare, cererile atribuite si neatribuite sunt mutate automat in arhiva cererilor de oferta.
Ce se pastreaza in arhiva de cereri de oferta?
In arhiva se pastreaza toate componentele licitatiei, si anume: marfa pe care a fost formulata cererea de oferta, cererea de oferta, ofertele primite si contraofertele. Daca cererea de oferta a fost atribuita si licitatia a fost castigata de catre un anume ofertant, toate datele companiei solicitante si companiei ofertante castigatoare se pastreaza in starea in care erau la momentul licitatiei. Exemplu: daca in mod curent, dupa terminarea licitatiei, compania solicitanta intra in insolventa si in denumirea sa este adaugat sufixul IN INSOLVENTA, in arhiva de cereri de oferta sufixul nu va figura pentru ca la data licitatiei starea de insolventa nu exista. Alt exemplu: utilizatorul solicitant se numea Popescu si ulterior a fost inlocuit de Ionescu in fisa companiei. In arhiva de cereri de oferta se va pastra numele lui Popescu deoarece el este cel ce a lansat cererea de oferta.
Marfa pe care a fost lansata cererea de oferta imi este accesibila?
Da, marfa continua sa fie accesibila prin utilizarea link-ului BM-… aflat in cererea de oferta
Ofertele toate pe care le-am primit imi mai sunt accesibile?
Da, prin linkul ce etaleaza numarul de oferte primite
Pentru cat timp raman cererile de oferta in arhiva?
Cererile de oferta raman in arhiva de cereri de oferta pentru 2 luni calendaristice.
Care este diferenta intre ofertele active si arhiva de oferte?
In pagina oferte active se afla ofertele in lucru sau ofertele din ziua curenta in licitatii deja incheiate. In pagina se gasesc ofertele tuturor utilizatorilor companiei. In arhiva de oferte se regasesc ofertele facute in ultimele doua luni.
De ce unele oferte sunt urmate de contraoferte?
Contraofertele sunt facute de solicitant si nu de catre ofertant. Contraofertele sunt evidentiate in pagina ofertele mele pentru ca reprezinta un ultim stadiu de negociere intre dumneavoastra ca ofertant si solicitant. Contraofertele au inteles alaturi de ofertele la care au fost facute. Procesul de negociere este: solicitantul emite cererea de oferta, dumneavoastra ofertant emiteti oferta, solicitantul poate emite o contraoferta la oferta dvs
De ce anumite atribute ale ofertei sau contraofertei sunt colorate in rosu?
Tot ce este schimbat in oferta fata de cerere si in contraoferta fata de oferta, este marcat in rosu pentru o mai buna vizibilitate
La ce serveste ALIAS?
Daca aveti un singur vehicul pentru care faceti multiple oferte simultane, grupati toate ofertele sub un singur ALIAS. ALIAS este o sintagma aleasa de dvs. Atunci cand una din ofertele cu ALIAS comun va fi acceptata de catre solicitant, ALIAS-ul va ajuta sa stergeti cu o singura comanda toate celelalte oferte si sa evitati ca inca o oferta din grup sa fie acceptata in alta licitatie. Este stiut ca anularea unei oferte deja acceptata conduce la depunctarea scorului de utilizator in licitatii si la scaderea scorului companiei de comportare contractuala.
La ce foloseste panoul de filtrare?
Cu ajutorul panoului de filtrare puteti selecta anumite oferte, daca ati avut o zi incarcata in care ati emis multe oferte. De exemplu, puteti selecta o anumita ruta a marfii la care ati ofertat, sau o anumita companie solicitanta. Tot pentru situatia in care in pagina se gasesc multe oferte, aveti posibilitatea de ordonare a ofertelor dupa interesul dvs.
Ce semnificatie are durata de timp exprimata in minute care scade continuu?
Reprezinta timpul ramas pana la expirare: a cererii de oferta, a ofertei sau a contraofertei. Licitatiile se desfasoara in timp real pe durata limitata. Durata licitatiei este decisa de solicitantul ce lanseaza cererea de oferta.
De ce este necesar sa fiu informat asupra statusului cererilor mele?
In functie de status-uri intelegeti ce s-a intamplat cu oferta dvs si intelegeti semnificatia comenzilor pe care le aveti la dispozitie, diferite, in functie de status.
Care sunt statusurile posibile ale ofertelor facute si care este efectul comenzilor ce le pot da?
Categoria ACTIV de statusuri de oferte poate avea urmatoarele status-uri:
- ACTIVA. Oferta trimisa si activa pana la expirare. Comenzile la dispozitia ofertantului: Stergere. Dupa stergere nu mai este posibila trimiterea unei noi oferte la aceiasi licitatie
- IN NEGOCIERE. Solicitantul a trimis o contraoferta la oferta dvs. Soarta ofertei devine subordonata contraofertei, in consecinta durata ofertei nu mai conteaza iar timpul ramas este cel al contraofertei. Contraoferta este etalata sub oferta desi a fost trimisa de catre solicitant si nu de catre dvs ca ofertant. Status-ul contraofertei este ACTIVA atata timp cat statusul ofertei este IN NEGOCIERE .
Categoria CASTIGATOARE de statusuri de oferte si statusurile posibile ale ofertei:
- ACCEPTATA. Oferta a fost acceptata de catre solicitant. Comanda la dispozitia ofertantului este Tranzactie anulata prin care ofertantul certifica ca agreement-ul tocmai obtinut a cazut. De notat ca anularea tranzactiei nu va constitui un subiect de disputa, BursaTransport neurmarind sa determine cine este raspunzator pentru anulare: solicitantul sau ofertantul.
- NEGOCIATA CU SUCCES. Ati acceptat contraoferta. Contraoferta in status ACCEPTATA. Comanda la dispozitie pe contraoferta: Tranzactie anulata.
Categoria NECASTIGATOARE de statusuri de oferte:
- RESPINSA. Oferta a fost respinsa de catre solicitant
- NEGOCIATA FARA SUCCES. Ati respins contraoferta solicitantului
- EXPIRATA. Durata ofertei a expirat fara ca solicitantul sa se pronunte asupra sa
- EXPIRATA IN NEGOCIERE. Durata contraofertei stabilita de catre solicitant a expirat fara ca dumneavoastra sa va pronuntati asupra sa
- STEARSA. Oferta activa inca a fost stearsa de catre ofertant
- RETRACTATA. Oferta fiind deja acceptata de catre solicitant, ofertantul a folosit comanda Tranzactie anulata in pagina OFERTELE MELE ACTIVE
- ANULATA. Oferta fiind deja acceptata de catre solicitant, solicitantul a folosit comanda Tranzactie anulata pe oferta castigatoare
- ANULATA IN NEGOCIERE. Ofertantul a folosit comanda Tranzactie anulata pe contraoferta deja acceptata
- FARA OBIECT.Solicitantul a acceptat o alta oferta sau a sters cererea de oferta sau cererea de oferta a expirat
Cum trec ofertele in arhiva?
Ofertele sunt trecute automat in arhiva la terminarea zilei curente.
Ce se pastreaza in arhiva de oferte?
Se pastreaza toate ofertele facute de utilizatorii companiei
Pentru cat timp raman ofertele in arhiva?
Ofertele raman in arhiva timp de 2 luni.
Ce sunt rating-urile si la ce folosesc?
Rating-urile sunt calificative pe care partenerii de tranzactie de transport incheiata cu ajutorul BurseiTransport si le pot acorda dupa incheierea transportului.
Rating-urile nu inlocuiesc incidentele de transport si incidentele de plata.
Rating-urile sunt menite sa exprime satisfactia si confortul produse de partenerul de tranzactie celui ce ofera rating-ul.
Rating-ul acordat transportatorului ar trebui sa reflecte modul in care transportatorul a executat transportul: ca program, ca respectare a instructiunilor primite, ca si raportare a situatiilor neprevazute intampinate, si nu in ultimul rand, ca si promptitudine cu care transportatorul a documentat terminarea cursei: CMR si factura de transport.
Rating-ul acordat de catre transportator celui ce a comandat transportul ar trebui sa reflecte exactitatea si totalitatea datelor comunicate in vederea efectuarii transportului, capacitatea de a fi contactat in timpul transportului in eventualitatea unor imprejurari neprevazute.
Acordarea rating-urilor este o actiune optionala oferita de modulul licitatii.
De ce exista rating-uri doar in licitatii?
Pentru ca doar in licitatii se pot constata fara echivoc partile participante si in consecinta se poate acorda acestora dreptul de rating reciproc. In restul modalitatilor de comunicare in prealabilul tranzactiei de transport, negocierea se face intre doua companii care nu isi pot depune decat propria raspundere atunci cand au pretentia de a da un rating altei companii.
Cine poate vedea rating-urile pe care le acord?
Rating-urile acordate de mine pot fi vazute doar de mine. Rating-ul meu priveste utilizatorul partener al companiei cu care am desfasurat tranzactia de transport, si doar indirect priveste intreaga companie partenera.
Ratingul pe care l-am acordat concura la calcularea scorului de utilizator in licitatii al utilizatorului – partener pe care l-am evaluat.
Cine poate vedea rating-urile pe care le primesc eu?
Rating-urile primite de mine pot fi vazute doar de utilizatorul partener ce mi le-a acordat.
Exista legatura intre scorul meu in licitatii si scorurile companiei angajatoare?
In viitor, daca audienta pe care o vor obtine licitatiile va deveni notabila, scorul de utilizator in licitatii va putea influenta scorurile de comportare contractuala a companiei angajatoare.
Ce contine pagina RATING-uri?
Pagina contine cererile mele de oferta si ofertele mele din licitatii incheiate cu succes. Aparitia lor in pagina respectiva imi ofera posibilitatea sa acord rating utilizatorului partener de tranzactie astfel: rating asupra utilizatorului ofertant castigator al cererii mele de oferta, sau utilizator solicitant in cererea de oferta pe care am castigat-o cu oferta mea. Timpul pe care il am la dispozitie pentru acordarea unui rating este limitat, iar fereastra de timp in care pot acorda rating-uri este situata dupa terminarea transportului.
De ce se schimba continutul paginii RATING-uri odata cu trecerea timpului?
In pagina RATING apar tranzactii noi pe masura ce ele ajung in fereastra de timp in care eu pot acorda rating-uri. Aparitia de noi tranzactii in pagina de rating-uri imi este semnalata prin notificari primite doar de mine insumi.
Aveti nevoie de ajutor?
Contactati echipa BursaTransport: