1 iulie 2010 – Noile cote pentru TVA si Impozitul pe dividende, Impozitarea tichetelor si a Oricaror Venituri de Natura Profesionala

General |  30-Jun-2010

1 iulie 2010 – Noile cote pentru TVA si  Impozitul pe dividende, Impozitarea tichetelor si a Oricaror Venituri de Natura Profesionala

 

Asistam din nou la o serie de masuri fiscale drastice pentru Romania anului 2010.

 

Astfel, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 431, din 28 iunie 2010, au fost aduse o serie de modificari si completari Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum  si alte masuri financiar-fiscale. 

Printre modificarile si completarile aduse Codului fiscal aplicabile incepand cu data de 1 iulie 2010 subliniem:

 

1. TVA de la 19% la 24%

Marirea cotei standard a TVA-ului de la 19% la 24%, cota care se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse.

 

2. Tichetele de masa, tichetele cadou, tichetele de vacanta si tichetele de cresa de la scutire la impozitare cu 16%

Tichetele cadou, tichetele de vacanta si tichetele de cresa nu mai sunt scutite de plata impozitului pe venit, acestea fiind impozitate cu cota de 16% incepand cu drepturile aferente lunii iulie 2010.

Tichetele de masa sunt de asemenea impozitate cu cota de impozit de venit de 16% incepand cu data de 1 iulie 2010.

Pentru toate aceste tipuri de tichete se mentine insa scutire de plata a contributiilor sociale obligatorii prevazuta in legile speciale de acordare a tichetelor.

Deasemenea, sumele reprezentand platile compensatorii calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective, conform legii, precum si platile compensatorii acordate unor categorii de persoane angajate in sectoare cu regim special (din sectorul de aparare nationala, ordine publica, militar etc), vor fi impozitate cu 16%, incepand cu drepturile aferente lunii iulie 2010.

 

3. Impozitul pe dividende de la 10% la 16%

Cota impozitului pe dividende a crescut la 16% aplicandu-se asupra dividendului brut distribuit/platit unei persoane juridice romane.

Dispozitii legale referioare la impozitul pe dividende nu se aplica, daca vorbim de dividendele platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca beneficiarul dividendelor detine, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada de 2 ani impliniti pana la data platii acestora inclusiv, precum si  fondurilor de pensii facultative si  organelor administratiei publice in conditiile legii.

Legiuitorul a mai stabilit aplicarea cotei de impozit pe dividende si asupra sumelor distribuite/platite fondurilor deschise de investitii, incadrate astfel, potrivit reglementarilor privind piata de capital.

Important de amintit, totodata, dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 200/2008 privind pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, privind scutirea impozitului pe dividendele reinvestite incepand cu data de 1 ianuarie 2009.

Astfel, sunt scutite de la plata impozitului pe dividende:

- dividendele reinvestite incepand cu 2009, in scopul pastrarii şi creşterii de noi locuri de munca pentru dezvoltarea activitaţii persoanelor juridice romane distribuitoare de dividende, conform obiectului de activitate al acestora inscris la Oficiul National al Registrului Comertului;

- dividendele investite in capitalul social al altei persoane juridice romane, in scopul crearii de noi locuri de munca, pentru dezvoltarea activitaţii acesteia, conform obiectului de activitate inscris la Oficiul National al Registrului Comertului.

 

 4. Impozitarea oricaror venituri de natura profesionala cu 16%

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 cuprinde si o prevedere distincta care nu este cuprinsa in Codul fiscal, si anume cea referitoare la impozitarea oricaror venituri de natura profesionala. Asadar, Guvernul legiuitorul a vrut sa fie sigur ca nu mai exista nicio sursa de venit in Romania obtinuta din exercitarea vreunei profesii care sa nu fie impozitata.

Prin urmare, pentru obtinerea oricaror venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se va aplica incepand cu data de 1 iulie 2010 cota de impozit pe venit de 16%.

Pentru aceste venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj in cuantumul prevazut de lege.

Legiuitorul a mai stipulat expres faptul ca baza de calcul la care se aplica aceste contributii este limitata la 5 salarii medii brute pe economie la nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale. In ceea ce priveste, obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor, aceasta revine platitorului de venit, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

 

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 prevede o serie de alte modificari si completari ale Codului fiscal in materia impozitului pe veniturile nerezidentilor, pe veniturile obtinute din drepturi de autor, pe veniturile obtinute din dobanzi la depozitele la vedere/conturi curente, in materia impozitarii jocurilor de noroc etc.

 

pentru BursaTransport.com

avocat Nicoleta IACOB-ANCA

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

1 iulie 2010 – Noile cote pentru TVA si  Impozitul pe dividende, Impozitarea tichetelor si a Oricaror Venituri de Natura Profesionala
Formular asistenta