In ultima perioada s-au inmultit situatiile in care transportatorii pretind ca au asigurare valabila insa, dupa producerea unui prejudiciu se constata contrariul.
Concret, in cele mai multe cazuri avute in vedere, la incheierea contractului de transport se prezinta o polita de asigurare cu plata in rate si se pretinde ca ratele sunt platite la zi, insa dupa producerea unei daune in timpul transportului se constata ca ratele nu au fost achitate.
Consecinte:
1. Civile:
Transportatorul va trebui sa achite contravaloarea marfurilor distruse in locul societatii de asigurari care ar fi achitat prejudiciul in cazul in care polita de asigurare era valabila (achitata).
Expeditorul achita prejudiciul (marfa distrusa) catre clientul sau si solicita transportatorului sa-i plateasca acest prejudiciu.
2.Penale:
In functie de modul in care s-a incheiat contractul de transport si de actele si informatiile puse la dispozitie de transportator pot fi incidente urmatoarele infractiuni:
- inselaciunea (art. 215 Cod Penal) – ”Inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.
Inselaciunea savarsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
Inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, savarsita in asa fel incat, fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate.”
- uzul de fals (art. 291 Cod Penal) – ” Folosirea unui inscris oficial ori sub semnatura privata, cunoscand ca este fals, in vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani cand inscrisul este oficial, si cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda cand inscrisul este sub semnatura privata.”
Recomand incheierea de polite de asigurare pentru marfa transportata si plata acestora la termenele stabilite, altfel scuze de genul ”am uitat sa achit rata” sau ”a uitat contabila sa plateasca” nu tin in situatia unei plangerii penale pentru inselaciune. Recomand, de asemenea, a nu se utiliza dovezi de plata ”modificate” pentru a pretinde ca asigurarea este achitata, in acest caz fiind incidente atat infractiunea de inselaciune cat si cea de fals si uz de fals cu consecinte mult mai grave.
pentru BursaTransport.com
Avocat George Iacob-Anca
Iacob-Anca & Asociatii SCA