Asigurarea CASCO

General |  25-May-2010

Baza legala: Legea nr. 136 din 29 decembrie 1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare,

 

Obiectul asigurarii CASCO: il constituie autovehiculele inmatriculate sau in curs de inmatriculare in Romania, care sunt in stare de functionare, au o stare de utilizare normala si nu prezinta avarii ale caroseriei si ale pieselor casabile.

 

Beneficiarul asigurarii (beneficiarul contractului de asigurare): proprietarul autovehiculului.

 

Contractele de asigurare CASCO pot fi incheiate pe perioade de 12 luni sau mai putin, dar nu mai putin de o luna. Contractele isi incep valabilitatea de obicei de la data semnarii lor dar nu inainte de plata primei sau ratei de asigurare. De cele mai multe ori contractele isi incep valabilitate dupa 24 de ore de la data efectuarii platii primei de asigurare.

 

Continutul contractului de asigurare CASCO: partile contractante, autovehiculul asigurat si valoarea ei, durata asigurarii, suma asigurata, prima de asigurare, riscurile asigurate, excluderile si alte clauze si conditii speciale privind asigurarea.

Contractul de asigurare este compus, de regula, din: polita de asigurare, clauzele contractuale si anexe.

 

Partile contractului:

-Asiguratul (proprietarul autovehiculului) - este partea contractuala titulara a interesului asigurat care, in urma platii primei de asigurare beneficiaza de o indemnizatie de asigurare pentru autovehiculul afectat de evenimentul asigurat (riscul asigurat).

-Asiguratorul - este societatea de asigurari care s-a angajat conform contractului de asigurare sa plateasca asiguratului (beneficiarului contractului de asigurare) indemnizatia de asigurare pentru daunele produse de cazul asigurat (riscul asigurat).

 

Suma asigurata este valoarea maxima a despagubirilor care se pot acorda in baza politei de asigurare. Despagubirea nu poate depasi valoarea prejudiciului, nici suma asigurata. Despagubirea este diferita in caz de dauna totala sau partiala. Pentru a calcula suma asigurata a autovehiculului trebuie in primul rand sa se cunoasca valoarea de nou a acestuia. Pentru autovehiculele de pana la un an vechime si aflate la primul proprietar, valoarea de nou este valoarea de factura cu toate taxele incluse. Pentru autovehiculele second hand valoarea de nou se determina conform cataloagelor specializate. In baza valorii de nou a autovehiculului si a vechimii acestuia se calculeaza apoi suma asigurata (valoarea reala).

 

Prima de asigurare este suma de bani pe care asiguratul o plateste anticipat asiguratorului in schimbul acoperirii riscurilor asigurate prin contractul de asigurare. Plata primei de asigurare se poate face integral sau in rate, insa intotdeauna anterior producerii riscului asigurat.

 

Riscuri asigurate acoperite prin polita de asigurare CASCO pot sa difere de la o societate de asigurari la alta. In general aceste riscuri sunt:

-actiuni mecanice cum ar fi: ciocniri, loviri, zgarieri, rasturnari, caderea unor corpuri pe autovehicul, caderea vehiculului, incendiu, explozie, afumare, patare, carbonizare;

-fenomene naturale: inundatie, furtuna, uragan, cutremur, prabusire sau alunecare de teren, ploaie torentiala, grindina, trasnet, greutatea stratului de zapada sau gheata, avalansa de zapada, actiunea mecanica a apelor sau a obiectelor purtate de ape;

-furtul autovehiculului si a partilor componente ale acestuia (furt total, furt partial, tentativa de furt asupra vehiculului sau a componentelor acestuia), precum si pentru pagubele provocate autovehiculului ca urmare a furtului sau a tentativei de furt.

 

Pe langa asigurarea vehiculului, daca se doreste, pentru o prima suplimentara se poat beneficia si de asigurarea de accidente a persoanelor aflate in vehicul la momentul producerii riscului asigurat sau servicii de asistenta rutiera.

 

Excluderile (situatiile cand nu se acorda despagubiri) sunt mentionate de obicei separat in clauzele contractuale. Dintre acestea cele mai intalnite sunt:

-avariile produse autovehiculului a carui stare de functionare nu mai corespunde normelor de securitate a circulatiei sau nu are Inspectia Tehnica Periodica in perioada de valabilitate;

-reparatiile improvizate sau transformarile neautorizate dau dreptul asiguratorului de a refuza plata daunelor;

-costul reparatiilor datorate uzurii pieselor si subansamblelor sau defectelor de fabricatie nu face obiectul despagubirilor.

 

Fransiza este partea daunei suportate de catre asigurat. Scopul fransizei este acela de a creste grija fata de autovehiculul asigurat, limitand astfel cazurile de dauna. Politele de asigurare CASCO prevad fransize mai ales pentru riscul de furt.

 

Avariile reprezinta pagube materiale sau degradarea unui bun indiferent de marimea si de cauzele acesteia. Acestea pot fi avarii totale sau avarii partiale. Avariile totale presupun pierdera completa a bunului sau vatamarea integritatii fizico-chimice a acestuia pana la incetarea de a mai face parte din acel gen de bun. Avariile partiale sunt avariile in urma carora bunul nu este distrus integral, acesta avand insa degradari calitative sau lipsuri cantitative.

 

Obligatiile asiguratului sunt mentionate in clauzelele contractuale. Principala obligatie este de plata a primei de asigurare la termenele si in conditiile stabilite prin contractul de asigurare. 

 

Plata despagubirii se face de catre asigurator in urma solicitarii asiguratului si in baza unor documente justificative care sa dovedeasca prejudiciul cauzat de un risc acoperit prin contractul de asigurare.

 

 

pentru BursaTransport.com

avocat George Iacob-Anca

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

Asigurarea CASCO
Formular asistenta