Baza legala:
-Legea nr. 136 din 29 decembrie 1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare,
-Conventia privind contractul pentru transportul international de marfuri pe sosele (Conventia CMR) art. 17 si 23,
-Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 109 din 14 iulie 2005 privind transporturile rutiere, art. 53 indice 5.
Obiectul asigurarii CMR: il constituie raspunderea societatilor ce efectueaza transporturi nationale sau internationale cu vehicule (care sunt mentionate expres in polita de asigurare), pentru avarierea sau distrugerea marfurilor incredintate pentru transport.
Fac obiectul acestuit tip de asigurare numai raspunderile ce ii revin transportatorului in calitate de caraus pentru pagube produse marfurilor transportate cu vehicule, potrivit prevederilor art.17 si 23 din Conventia privind contractul pentru transportul international de marfuri pe sosele (Conventia CMR), atat pe teritoriul Romaniei, cat si in afara acestuia.
Beneficiarul asigurarii (beneficiarul contractului de asigurare CMR): transportatorul. Spre deoasebire de asigurare CARGO (vezi articolul publicat in data de 10.05.2010), care este recomandata a fi incheiata de societatile de expeditii si proprietarii de marfuri, asigurarea CMR este utila transportatorilor.
Contractele de asigurare CMR pot fi incheiate de perioade de cate o luna sau pe un an de zile.
Continutul contractului de asigurare CMR: partile contractante, marfa asigurata si valoarea ei, mijlocul de transport, durata asigurarii (transportul asigurat), suma asigurata, prima de asigurare, riscurile asigurate, excluderile si alte clauze si conditii speciale privind asigurarea.
Partile contractului:
-Asiguratul (transportatorul)- este partea contractuala titulara a interesului asigurat care, in urma platii primei de asigurare beneficiaza de o indemnizatie de asigurare pentru marfurile afectate de evenimentul asigurat (riscul asigurat) in timpul transportului.
-Asiguratorul - este societatea de asigurari care s-a angajat conform contractului de asigurare sa plateasca asiguratului (beneficiarului contractului de asigurare) indemnizatia de asigurare pentru daunele produse de cazul asigurat (riscul asigurat).
Durata asigurarii: de regula asigurarea se incheie pe o perioada determinata, de la momentul incarcarii marfii in mijlocul de transport de la locul expedierii si pana la momentul descarcarii marfii la beneficiar.
Suma asigurata:
-valoarea marfii la locul si in momentul primirii acesteia pentru transport,
-taxa de transport, taxele vamale si alte cheltuieli ivite cu ocazia transportului marfii (in totalitate in caz de pierdere totala si proportional in caz de pierdere partiala),
-prejudiciul rezultat ca urmare a intarzierii la descarcarcare (nu poate depasi pretul transportului).
Prima de asigurare este suma de bani pe care asiguratul o plateste anticipat asiguratorului in schimbul acoperirii riscurilor asigurate prin contractul de asigurare. Plata primei de asigurare se poate face integral sau in rate, insa intotdeauna anterior producerii riscului asigurat.
Riscuri asigurate:
-pagubele produse marfurilor transportate, care are la baza o culpa a transportatorului si/sau a conducatorului autovehiculului, inclusiv aceea care rezulta din nerespectarea contractului de transport.
-pagubele produse marfurilor transportate ca urmare a unor defectiuni tehnice ale autovehiculului sau ca urmare a vinovatiei persoanelor de la care a inchiriat autovehiculul transportatorul.
Excluderi
-pagubele produse marfurilor transportate ca urmare a:
a)utilizarii autovehiculelor descoperite si fara prelata, daca acest mod de utilizare a fost convenit in mod expres intre parti;
b)lipsei sau defectiunii ambalajului pentru marfurile expuse prin natura lor la stricaciuni sau vatamari atunci cand nu sunt ambalate sau sunt prost ambalate;
c)manipularii in timpul incarcarii si descarcarii, precum si in timpul deplasarii mijlocului de transport ca urmare a nerespectarii normelor de ancorare;
d)naturii unor marfuri, expuse unor cauze inerente chiar a acestei naturi, fie perimarii complete sau partiale sau vatamari din cauza ruperii, ruginirii, descompunerii spontane, uscarii, scurgerii normale sau actiunii parazitilor si rozatoarelor;
e)incarcarii sau numerotarii insuficiente sau nesatisfacatoare a coletelor;
f)transportului animalelor vii.
-pagubele indirecte ca de exemplu: scaderea preturilor marfurilor sau altele asemanatoare;
-pagubele produse de operatiuni militare in timp de razboi sau pricinuite de masuri de razboi, greve, tulburari civile, actiuni dusmanoase si altele asemenea;
-cheltuieli facute pentru transformarea sau imbunatatirea bunurilor in comparatie cu starea lor dinaintea producerii evenimentului asigurat, cele pentru repararea unor avarii sau distrugeri produse de cauze necuprinse in asigurare si nici cele pentru reparatii, reconditionari sau restaurari nereusite;
-pagubele produse de asigurat, cu intentie, daca aceasta rezulta neechivoc din actele incheiate de organele in drept;
-pagubele produse datorita depasirii termenului de livrare din cauze neimputabile Asiguratului.
Avariile reprezinta pagube materiale sau degradarea unui bun indiferent de marimea si de cauzele acesteia. Acestea pot fi avarii totale sau avarii partiale. Avariile totale presupun pierdera completa a bunului sau vatamarea integritatii fizico-chimice a acestuia pana la incetarea de a mai face parte din acel gen de bun. Avariile partiale sunt avariile in urma carora bunul nu este distrus integral, acesta avand insa degradari calitative sau lipsuri cantitative.
Obligatiile asiguratului sunt mentionate in contractul de asigurare si/sau in anexele acetuia. Principala obligatie este de plata a primei de asigurare la termenele si in conditiile stabilite prin contractul de asigurare.
Plata despagubirii se face de catre asigurator in urma solicitarii asiguratului si in baza unor documente justificative care sa dovedeasca prejudiciul cauzat de un risc acoperit prin contractul de asigurare.
pentru BursaTransport.com
avocat George Iacob-Anca
Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati