Contractul de transport nu poate contine prevederi contrare conventiei CMR si in general, prevederilor legale care guverneaza relatia dintre profesionisti.
Contractul reprezinta legea partilor semnatare. Adica, stau in picioare in fata oricarei instante daca, asa cum am spus, nu contravin prevederilor legale.
Contractele – comenzi de transport, se pare ca in mod obisnuit sunt propuse de clientul transportului, intermediarul expeditorului. Se pare ca de multe ori, transportatorul subcontractant, confirma comanda de transport fara sa dea atentie tuturor clauzelor contractului. Prin semnatura sa, transportatorul subcontractant accepta clauzele contractului propus, acestea devenind legea partilor semnatare, dar anumite clauze, pentru a fi valabile, trebuie acceptate in mod expres in scris - este vorba de clauzele contractuale neuzuale.
Clauzele neuzuale sunt definite de art. 1203 din Codul Civil astfel:
“Clauze standard care prevad in folosul celui care le propune limitarea raspunderii, dreptul de a denunta unilateral contractul, de a suspenda executarea obligatiilor sau care prevad in detrimentul celeilalte parti decaderea din drepturi ori din beneficiul termenului, limitarea dreptului de a opune exceptii, restrangerea libertatii de a contracta cu alte persoane, reinnoirea tacita a contractului, legea aplicabila, clauze compromisorii sau prin care se deroga de la normele privitoare la competenta instantelor judecatoresti nu produc efecte decat daca sunt acceptate, in mod expres, in scris, de cealalta parte.”
Vom da un exemplu de clauza neuzuala, intalnita in mod repetat in contractele ce ne sunt supuse in declararea incidentelor de plata, fara sa mentionam, bineinteles, numele societatii care le lanseaza:
"Transportatorul se obligă ca, un termen de 30 de zile de la scadența convenită contractual, să nu facă nicio acțiune/ reclamație/ demers legat de neîncasarea facturii la scadență și să nu aducă la cunoștința niciunui terț, întârzierea de plată. Părțile au convenit expres că (…), transportatorul va plăti daune-interese compensatorii, stabilite convențional, la cuantumul de 1000 Euro / situație, ce se compensează de drept din prețul transportului."
Aceasta clauza fiind impusa de una dintre parti in toate comenzile de transport, ea are natura unei clauza standard neuzuale, care trebuie acceptata in scris in mod expres de cocontractant, pentru a produce efecte.
Conform acestei clauze, odata acceptata prin semnatura pe contract, timp de 30 de zile de la depasirea scadentei de plata, transportatorul subcontractant este legat de maini si ii este interzis orice demers de a-si incasa factura, ceea ce evident reprezinta o limitate a drepturilor sale legale.
Nu ne ramane decat sa ne intrebam ce natura juridica poarta termenul de 30 de zile si daca dobanzile penalizatoare se calculeaza sau nu pe durata termenului de 30 de zile.
Observam in contractele ce ne parvin ca documentatie la declararea incidentelor de plata ca exista situatii in care transportatorul subcontractant taie pur si simplu clauzele pe care nu le accepta si abia apoi semneaza. Orice modificare in cuprinsul unei comenzi primite spre semnare este recomandat sa fie semnata de partea care a intervenit asupra contractului.
Administratia BursaTransport