Aceasta este o stire de notabila consistenta cu privire la un nou serviciu. Va punem la dispozitie link-uri aici mai jos pentru a putea merge la paragraful de interes pentru dumneavoastra. Daca nu doriti sa parcurgeti tot documentul, dati click pe link-ul care va intereseaza.
Cuprins
Cum functioneaza licitatia in BursaTransport
Avantajele utilizarii licitatiei
Cum functioneaza licitatia in BursaTransport?
- Expeditorul, cand publica marfa de transportat, poate lansa cerere de oferta. El devine solicitant
- Transportatorul ce consulta marfa publicata, poate trimite solicitantului oferta sa de transport. Transportatorul devine ofertant
- Solicitantul e notificat de catre BursaTransport ca are o oferta. De aici, 3 situatii posibile:
b. Expeditorul respinga oferta. Transportatorul este notificat ca a pierdut licitatia
i. Transportatorul accepta contraoferta. A castigat licitatia
ii. Transportatorul respinge contraoferta. A pierdut licitatia
Durata licitatiei
- Cererea de oferta are o durata decisa de catre expeditor. De la 5 minute pana la cateva ore
- Oferta are durata decisa de catre transportator: oferta cu durata limitata, mai scurta decat durata licitatiei, sau oferta valabila pana la terminarea licitatiei
- Contraoferta are durata decisa de expeditor. Durata contraofertei nu poate depasi durata cererii de oferta stabilita de catre expeditor
- Incheierea licitatiei se petrece in oricare din situatiile urmatoare:
- La expirarea cererii de oferta daca nici o oferta nu a fost acceptata de catre expeditor
- La acceptarea ofertei de catre expeditor
- La acceptarea contraofertei de catre transportator
Confidentialitatea ofertei si contraofertei
- Identitatea transportatorilor ofertanti si transportatorul castigator nu sunt cunoscute decat de catre expeditorul solicitant al cererii de oferta
- Oferta transportatorului este cunoscuta doar expeditorului solicitant si nici unul din ceilalti transportatori ofertanti nu isi cunosc reciproc ofertele
- Contraoferta expeditorului este cunoscuta doar transportatorului ofertant
- Expeditorul poate trimite contraoferte diferite catre diferiti transportatori ofertanti
- Cererea de oferta insa, formulata de expeditor, este vizibila oricarui utilizator ce consulta marfa publicata, prin care a fost formulata cererea de oferta, si licitatia a fost astfel lansata
Din marfa publicata la lansarea licitatiei, sunt preluate automat in licitatie:
- Ruta marfii
- Disponibilitatea marfii la incarcare – data sau data si numar de zile disponibile
- Tonajul
- Echipamentele solicitate de catre expeditor
- Regimul de grupaj cerut (camion complet FTL sau grupaj LTL)
Expeditorul, la lansarea cererii de oferta mentioneaza obligatoriu:
- Pretul oferit (fara TVA)
- Scadenta de plata
- Durata de valabilitate a cererii de oferta, in minute (durata licitatiei)
Expeditorul poate include optional in cererea de oferta:
- Dislocare (in km) inclusa in pretul oferit – pentru cazul in care ruta marfii publicate nu e exacta
- Data si ora incarcarii
- Data si ora descarcarii
Transportatorul poate formula in oferta propriile valori agreate: de pret, scadenta, si in masura in care au fost precizate date optionale de catre expeditorul solicitant, si pentru acestea (data si ora incarcarii, data si ora descarcarii)
Care sunt avantajele licitatiei fata de caile traditionale de negociere?
Caile traditionale de comunicare in negocierea comenzii de transport in BursaTransport:
- Telefon
- Chat
- Alternative (WhatsApp, etc)
Conciziune in negociere. Expeditorul are 2 pasi posibili in negociere: cererea de oferta si contraoferta. Transportatorul are de asemenea 2 pasi: oferta si acceptarea/respingerea contraofertei. In lipsa unui accept licitatia se inchide la expirarea duratei de valabilitate.
Durata licitatiei sub controlul participantilor. Durata este stabilita de catre expeditorul solicitant. Transportatorul si oferta sa: poate fi de durata limitata (sub durata licitatiei) sau valabila pana la terminarea licitatiei. Functie de situatie, pentru o marfa care trebuie sa “se dea” repede, va fi lansata o licitatie cu durata de ordinul minutelor. Pentru o marfa pe ruta mai putin populara, ne asteptam la o licitatie de cateva ore.
Licitatia elimina riscul primirii ofertelor pe mail de la impostori. Aceasta este cauza cea mai frecventa a pierderii marfurilor utilizand o bursa de transport. Impostorul utilizeaza o adresa de mail ASEMANATOARE cu cea a unei firme reale si existente. Cauza evetualei pierderi a marfii, este una singura: neatentia victimei si graba de a gasi o solutie de transport. Avantajul licitatiei: pot face oferte strict utilizatorii logati si in consecinta, sub control.
Tergiversarile post-confirmare eliminate. Adica netrimiterea comenzii de catre expeditor dupa ce tranzactia a fost stabilita. Sau de confirmarea transportatorului, continand numar de masina si telefon sofer. Motivul: marfa publicata si negocierea incheiata cu succes raman vizibile celor doua parti si administratiei BursaTransport in modulul licitatii.
Rating-uri reciproce. Dupa terminarea transportului, partile isi pot acorda rating-uri. Expeditorul acorda rating transportatorului pentru modul in care a executat incarcarea, programul si descarcarea. Transportatorul ofera rating expeditorului pentru modul in care a organizat transportul: detalii complete si exacte comunicate, precum si capacitatea oferita de comunicare in timpul cursei. Pe scurt, modul in care comanda a reflectat realitatea cursei.
Oferte simultane pentru acelasi unic vehicul. Simultan, transportatorul poate lansa oferte in mai multe licitatii avand la dispozitie un singur vehicul. Cand prima dintre ofertele facute devine castigatoare, transportatorul are posibilitatea sa isi retraga cu o singura comanda bulk celelalte oferte, daca a folosit instrumentul ALIAS pus la dispozitie.
Licitatia diminueaza numarul situatiilor neconforme cu probitatea profesionala. Acest lucru este posibil deoarece licitatia se desfasoara sub controlul BurseiTransport. O cerere de oferta poate fi stearsa de catre expeditor atata timp cat nu si-a dat acceptul pe o oferta primita. Sau o contraoferta lansata a fost acceptata de catre transportatorul ofertant. Stergerea cererii de oferta deja rezolvata creaza disfunctionalitate in functionarea transportatorului castigator. La randul sau, transportatorul care anuleaza oferta deja acceptata de catre expeditor, sau se razgandeste dupa ce a acceptat contraoferta expeditorului, se afla intr-o situatie neconforma cu probitatea profesionala. Toate aceste neconformitati se jurnalizeaza si conduc la diminuarea scorului de utilizator in licitatii pentru expeditor cat si pentru transportator.
Ideea acestui proiect de licitatii a venit de la utilizatori BursaTransport si a fost fructificat gratie cunoasterii industriei transportului rutier de marfa de catre echipa BursaTransport. Licitatiile, in functionarea lor, se bazeaza pe o tehnologie ce face posibila comunicarea informatiilor in timp real numai intre utilizatorii interesati de licitatia respectiva.
Prin implementarea licitatiei nu vom eradica metoda de “a bate palma pe vorbitelea”, de multe ori si din pacate, intelegere valabila pana cand apare o oportunitate mai potrivita, moment in care partenerul de pana atunci este lasat “cu ochii in soare”. Fraze de genul: “nu este gata marfa”, “clientul a dat marfa altcuiva”, “trimit confirmarea cand ajung la birou”, “s-a defectat camionul si nu mai pot incarca”, “nu am terminat descarcarea” probabil va sunt cunoscute. Aceste situatii isi vor pune amprenta pe scorul utilizatorilor care retracteaza angajamente ferme, manifestate si probabile (opozabile) in modulul licitatii.
Estimam ca utilizarea modului de licitatii in special de catre expeditorii solicitanti de oferte necesita un grad semnificativ de acomodare cu paginile de internet, din cauza volumului de date primite de la aplicatie in timp real. Proiectul este abia la inceput si daca modulul licitatii va fi apreciat si utilizat, este planuita deja extinderea sa cu functionalitati ce urmeaza unei tranzactii reusite.
Echipa BursaTransport