INFO: Schema privind ajutorul de stat pentru compensarea creșterii prețului la combustibil pentru alimentarea motoarelor, ca urmare a conflictului armat din Ucraina a fost adoptată prin Hotărârea Guvernului nr. 667/18 mai 2022 publicata in M.Of. la data de 23.05.2022 (HG)
Pentru ce tipuri de transport se poate primi ajutorul de stat: ajutorul de stat se acordă pentru combustibilul utilizat pentru alimentarea motoarelor în:
a) transportul rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost, cu autovehicule ori ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri și cu o greutate brută maximă autorizată de cel puțin 7,5 tone;
b) transportul rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost, cu autovehicule ori ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri și cu o greutate brută maximă autorizată ce depășește 3,5 tone, dar nu mai mult de 7,5 tone;
c) transportul rutier de mărfuri național și internațional contra cost, cu ajutorul unor autovehicule sau combinații de vehicule destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri și cu o greutate brută maximă autorizată ce depășește 2,5 tone, dar nu mai mult de 3,5 tone;
d) transportul de persoane, regulat și ocazional, inclusiv transportul public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 ori M3, definit în Regulamentul (UE) 2018/858.
! Diferitele tipuri de transport sunt definite în HG. Pentru verificarea incadrarii in aceste categorii trebuie analizat intreg textul.
Condiții de îndeplinit pentru a beneficia de ajutorul de stat: pot să beneficieze de ajutor cei care îndeplinesc cumulativ la momentul depunerii cererii de compensare următoarele condiții:
a) dețin licență comunitară eliberată în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene;
b) dețin cel puțin un vehicul eligibil (prin deținător al vehiculelor eligibile se intelege proprietarul, respectiv locatarul acestora, în calitate de titular al unui contract de leasing sau al unui contract de închiriere a unui vehicul încheiat potrivit art. 3 pct. 10 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2011);
c) nu sunt declarați inactivi potrivit prevederilor legii fiscale sau nu se află în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerțului, potrivit legii, în cazul operatorilor economici stabiliți în România;
d) nu beneficiază de alte compensații pentru activitatea de transport desfășurată cu vehiculele eligibile, cu excepția celor care efectuează transport public local de persoane, în cazul operatorilor economici stabiliți în România;
e) nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate conform prevederilor legale în vigoare;
f) alimentează vehiculele eligibile după cum urmează: (i) de la stațiile de distribuție ale operatorilor economici înregistrați, utilizând un card de gestiune a alimentărilor sau un inel emițător/receptor; (ii) din rezervoarele pentru consum propriu deținute la punctele lor de alimentare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distribuție, în cazul operatorilor economici stabiliți în România.
g) nu se află în procedură de executare silită, faliment, dizolvare, închidere operațională sau lichidare;
h) nu au beneficiat de alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleași costuri eligibile;
i) nu fac obiectul sancțiunilor adoptate de Uniunea Europeană;
j) nu sunt desemnați în mod specific în actele juridice care impun sancțiunile respective;
k) nu sunt deținuți sau controlați de persoane, entități sau organisme vizate de sancțiunile adoptate de Uniunea Europeană;
l) nu își desfășoară activitatea în industrii vizate de sancțiunile adoptate de Uniunea Europeană, în măsura în care ajutoarele ar submina obiectivele aferente sancțiunilor relevante, nelimitându-se însă la acestea.
! Condițiile sunt explicitate în textul HG. Pentru verificarea îndeplinirii acestora și a modului de evaluare trebuie să le analizați în detaliu.
Depunerea cererii:
- Cererea formulată după modelul anexă la HG, se depune la administratorul schemei ajutor de stat - Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. împreună cu o serie de documente care trebuie să îndeplinească anumite conditii (a se citi textul integral al HG); Este important să se cunoască aceste condiții din timp pentru a se putea urmări conformitatea documentelor obținute pe parcurs, înainte de depunerea cererii.
- Se poate depune o cerere pentru un trimestru calendaristic, în primele 15 zile ale trimestrului următor celui pentru care se solicită plata ajutorului de stat. Pentru lunile aferente trimestrului IV, respectiv lunile octombrie și noiembrie, cererea de compensare se depune până cel târziu la data de 1 decembrie 2022;
- Se poate depune cerere pentru acordarea ajutorului pentru combustibilul achiziționat începând cu 30 de zile anterioare publicării HG în M.Of. la data de 23.05.2022.
Valoarea ajutorului
Ajutorul este în valoarea de 50 de bani pe litrul de combustibil achiziționat, dar nu mai mult de 400.000 de euro per întreprindere.
Aprobare parțială sau respingerea cererii
Dacă se primește o decizie de aprobare parțială sau de respingere, se poate depune la A.R.R., în termen de 10 zile de la data comunicării prin mijloace electronice a deciziei, o cerere rectificativă, model anexa la HG, însoțită de documentele justificative aferente.
Important! Dacă ulterior acordării ajutorului de stat se constată că această compensare a creșterii prețului la combustibil a fost obținută prin fraudă, se vor demara procedurile pentru recuperarea sumelor de bani și persoana vinovată va fi trasă la răspundere.
***
Rețineți că prezentele informații reprezintă o sinteză neexhaustivă a prevederilor legale cuprinse în Hotărârea Guvernului nr. 667/18.05.2022, care trebuie analizate în integratilate pentru aplicarea lor. Acestea se completează cu alte dispoziții legale.
Textul integral al Hotărârii Guvernului nr. 667/18 mai 2022 se poate accesa folosind link-ul următor:
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/255601
avocat Ciuca Marius Florin