Conditii transport alimente si recomandari privind ambalarea corecta a acestora

General |  05-Aug-2020

 

Livrarea nationala si internationala a produselor alimentare (mai ales in cazul celor realizate din carne) se bazeaza pe o serie de conditii de transport si recomandari privind ambalarea acestora. Iata care sunt principalele puncte-cheie de care transportatorii si persoanele fizice trebuie sa tina cont, privind acest aspect:

 

Recomandari pentru ambalarea alimentelor transportate

In cazul persoanelor fizice care doresc sa livreze alimentele prin transport rutier, fie catre o destinatie din tara, fie catre una din spatiul UE, iata cateva recomandari importante:

 

-       Produsele alimentare vor fi ambalate individual in folii de plastic, urmand ca acestea sa fie asezate ulterior in recipiente de plastic;

-       Sub recipientul in care se aseaza alimentele se va introduce un ambalaj rece;

-       Se va asigura faptul ca recipientul pentru depozitare este foarte bine inchis, fara a exista riscul ca din continutul acestuia sa se scurga lichide, sau alte materii de natura alimentara;

-       Spatiile libere din interiorul recipientului pentru depozitare vor fi umplute cu materiale de amortizare;

-     Cutia pentru transport va fi sigilata foarte bine, astfel incat, in cazul unui transport international de alimente ce necesita o temperatura controlata, utilizarea ghetii sa nu reprezinte o necesitate.

 

Norme si conditii privind depozitarea si transportul alimentelor

In privinta transportului rutier de alimente, legislatia europeana impune transportatorilor o serie de amendamente cat se poate de clare. Iata doar cateva dintre cele mai importante acte normative, in acest sens:

 

-       Alimentele usor alterabile vor fi transportate cu mijloace de transport frigorifice, inclusiv cu aparatura pentru controlul si inregistrarea temperaturii. Pentru transportul in cadrul aceleiasi localitati, sau cu o durata mai mica de 4 ore, se pot utiliza mijloace de transport izoterme;

-       Carnea in carcasa se transporta agatata pe carlige din otel inoxidabil;

-    Se permite transportarea alimentelor sub forma de materii prime si semifabricate, impreuna cu produse finite ce se consuma fara alta prelucrare termica, daca se asigura conditii corespunzatoare pentru fiecare categorie.

-       Alimentele vor fi insotite pe tot timpul transportului de documente ce pot certifica faptul ca produsele respective au fost receptionate, conform actelor normative in vigoare.

-       Producatorul este obligat sa asigure transportul produselor numai in masina autorizata.

-       Mijloacele de transport trebuie sa fie amenajate si dotate in functie de natura produsului transportat, iar pe peretii exteriori se va inscrie denumirea produselor respective (carne, paine, lactate etc); Peretii exteriori si platforma vor fi confectionate din materiale rezistente, impermeabile, usor de curatat.

 

Intrebari privind transportul intrernational de alimente

Iata cateva dintre cele mai importante intrebari pe care le-am primit din partea clientilor nostri:

 

Se pot trimite produse alimentare prin curier?

Intr-adevar, acest lucru este posibil, in conditiile in care acestea sunt ambalate conform prevederilor legale pe care le-am amintit in randurile de mai sus, astfel incat sa nu sufere daune considerabile. Nu se recomanda expedierea alimentelor perisabile, sau a mancarilor pregatite acasa.

 

Pot fi transportate colete internationale cu alimente?

Verificati daca in cazul serviciului de curierat ales exista si aceasta optiune. De obicei, firmele de transport efectueaza si livrari internationale de alimente, mai ales in state-membre ale Uniunii Europene, motivul fiind determinat de lipsa controalelor vamale (exceptie facand Irlanda si Marea Britanie).

 

Este important de precizat faptul ca expeditorii unor pachete alimentare sunt responsabili de calitatea acestora, odata ajuns pachetul la destinatie. In cazul unor astfel de transporturi, modul in care sunt ambalate alimentele (a se citi mai sus) este vital pentru pastrarea acestora in conditii cat mai bune.

 

Exista o asigurare privind transportul international de alimente?

Consultati cu multa atentie sectiunea “Termene si conditii” de pe site-ul companiei de curierat prin care doriti sa livrati alimente in UE. In cazul in care exista o lista clara de specificatii, privind modul in care se realizeaza ambalarea alimentelor, este esential sa le respectati. Chiar si in aceste conditii, nu este obligatoriu ca firma respectiva sa asigure siguranta pachetului dumneavoastra pana la destinatie. De cele mai multe ori, dumneavoastra va revine intreaga responsabilitate a coletului cu alimente pe care doriti sa il expediati.

 

Vlad Vrinceanu, DWF - partener BursaTransport


Conditii transport alimente si recomandari privind ambalarea corecta a acestora
Formular asistenta