In activitatea dumneavoastra, nu de putine ori sunteti in situatia de a trimite o marfa de la punctul A la punctul B si sunteti nevoiti sa apelati la un profesionist, sens in care veti semna cu acesta un contract.
Aveti doua variante: (i) semnarea unui contract de transport cu un transportator sau (ii) semnarea unui contract de expeditie cu o casa de expeditii.
In practica nu exista o delimitare clara a celor doua contracte, astfel ca incercam sa explicam diferentele dintre cele doua variante, in asa fel incat sa fie cat mai usor de inteles. Confuziile existente intre cele doua tipuri de contracte au consecinte deosebite in piata transportului rutier de marfuri.
Varianta 1- Contract de transport
Detineti cunostintele necesare si va alegeti dumneavoastra transportatorul/carausul (firma X) cu care negociati toate elementele contractului. In aceasta situatie semnati un contract de transport(comanda de transport), firma X fiind obligata, ca pentru un anumit PRET, sa transporte marfa de la punctul A la punctul B.
Firma X, in calitatea sa de transportator profesionist, trebuie sa indeplineasca anumite cerinte si sa respecte anumite obligatii:
- Are obiectul de activitate Cod CAEN 4941 - Transporturi rutiere de mărfuri
- Transportatorul trebuie să dețină o LICENȚĂ de transport rutier mărfuri acordată conform legii.
- În baza acestei licențe nu se pot desfășura și activități conexe de transport cum sunt cele desfășurate de casele de expediție, care dețin licențe speciale în acest sens.
- prestează serviciul de transport efectiv al mărfurilor de la punctul A la punctul B
- nu are dreptul de a subcontracta catre un alt transportator, transportul marfii d-voastra la un alt pret (semnarea unei comenzi de transport cu un transportator tert la un alt pret mai mic). Din moment ce ati ales transportatorul X si ati semnat cu acesta un contract de transport, avand in vedere anumite criterii: renumele transportatorului, situatia sa financiara, calitatea parcului auto, istoricul colaborarii etc, acesta este obligat sa realizeze efectiv transportul. Daca nu exista clauza contrara in comanda de transport, transportatorul X are dreptul sa isi substituie un alt transportator, (transportatorul Y). In aceasta situatie exista un singur contract de transport, transportatorul X si transportatorul Y fiind parti ale aceluiasi contract de transport semnat de d-voastra cu firma X, raspunderea lor fiind una solidara (ambele firme raspund in integralitate chiar daca numai societatea Y a efectuat transportul efectiv). Aceasta substituire, nu trebuie confundata cu situatia in care firma X subcontracteaza catre un alt transportator, situatie in care se semneaza o noua comanda de transport intre firma X si transportatorul tert. (vom relua situatia cand vom analiza varianta 2: contractul de expeditie)
- orice situatie litigioasa privind efectuarea transportului se solutioneaza direct intre d-voastra si firma X.(eventual si societatea Y in cazul substituirii)
A se retine:
Activitatea de transport de mărfuri se distinge prin caracterul său autonom şi omogen, în sensul că, prin această activitate, cărăuşul deplasează marfa din punctul de plecare A în punctul de sosire B, indicate în contractul de transport. În această deplasare (şi numai în aceasta) constă esenţa activităţii de transport. Orice altă activitate premergătoare, concomitentă sau ulterioară, prin care, în primul rând, cea de expediţie, - chiar dacă este strâns legată de transportul propriu-zis, sub aspect economic sau faptic – se situează în afara obiectului contractului de transport, nu este deci parte componentă a întreprinderii cărăşului. Aşadar, din punct de vedere juridic, transportul şi expediţia constituie două prestaţii diferite, care se efectuează pe baza a două contracte distincte: contractul de transport, pe de-o parte şi contractul de expediţie, pe de altă parte.
Varianta 2- Contractul de expeditie
Nu detineti cunostintele necesare, sau pentru a va asigura cele mai bune conditii privind deplasarea marfii de la punctul A la punctul B apelati la o societate specializata (societatea Z) in organizarea transportului, denumita casa de expeditie, care, pe langa alte obligatii, are si obligatia de a identifica si contracta un transportator profesionist (societatea T) care sa efectueze efectiv transportul, cu care casa de expeditie va semna in numele sau, dar pe seama d-voastra, un contract de transport.
Informaţiile cu privire la modalităţile de transport cele mai eficiente, rutele cele mai sigure, solvabilitatea şi profesionalismul cărăuşilor nu sunt întotdeauna la îndemna oricărei persoane, fiind apanajul profesioniştilor în domeniu, respectiv casele de expediţie. Pe de altă parte, expediţionarul este informat cu privire la formalităţile vamale, nivelul şi rabatul costurilor de transport, practicile porturilor maritime şi aeroporturilor, pe care le pune la dispoziţia clientului.
În afară de convenţie contrară, casa de expeditie alege liber modul de transport şi transportatorul şi încheie în nume propriu diferitele contracte necesare. El trebuie să verifice dacă transportatorul pe care l-a ales este apt să realizeze transportul mărfurilor în bune condiţii şi să aleagă un mijloc adaptat caracteristicilor particulare ale mărfii transportate.
Intre d-voastra si societatea Z se semneaza un contract de expeditie. Iar intre firma Z si societatea T se semneaza un contract de transport.
Casei de expeditie ii veti plati un comision pentru serviciile de expeditie, nu un pret pentru efectuarea transportului. Dar d-voastra sunteti adevăratul stăpân al afacerii. Prin urmare puteti da anumite instructiuni casei de expeditie, care este obligata sa le respecte. În lipsa unor stipulaţii contrare în contract, premiile, bonificaţiile şi reducerile tarifelor, obţinute de casa de expeditie , aparţin de drept d-voastra.
Societatea Z in calitatea sa de casa de expeditii trebuie sa indeplineasca anumite cerinte si sa respecte anumite obligatii:
- are obiect de activitate cod CAEN 5229 - Alte activități conexe transporturilor
- Această activitate poate să cuprindă: expedierea marfurilor; aranjarea sau organizarea operatiunilor de transport, rutier, maritim, aerian sau pe calea ferată; organizarea expedierilor de marfa individuale sau în grup (inclusiv ridicarea si livrarea marfurilor si gruparea expedierilor); procurarea si emiterea documentelor de transport si a documentelor de expeditie (scrisori de trasura); activitati ale agentilor vamali; - activitati de manipulare a marfurilor, de exemplu ambalarea temporara în lazi pentru unicul scop al protejarii marfurilor în timpul tranzitului, despachetarea din lazi, extragerea de esantioane, cântarirea marfurilor.
- O casă de expediție poate să ia asupra sa si obligația executării transportului cu mijloace proprii sau ale altuia, caz in care are și drepturile și obligațiile unui transportator de sine stătător.
- Pentru serviciile conexe transporturilor o societate tip Casă de expediție trebuie să detina o LICENTA - licență pentru activități conexe transportului rutier - document care dă dreptul unei întreprinderi să desfășoare activități conexe transportului rutier.
Licența pentru activități conexe se eliberează pentru fiecare activitate conexă efectuată, perioada de valabilitate a acesteia fiind de 5 ani.
- În vederea eliberării licenței pentru activități conexe transportului rutier - activități de intermediere a operațiunilor de transport rutier contra cost, societatea trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
a) bază materială - se consideră îndeplinită dacă operatorul economic face dovada deținerii cu orice titlu a unui spațiu pentru desfășurarea activității;
b) competență profesională - se consideră îndeplinită dacă societatea are angajat un manager de transport care conduce activitatea de intermediere a operațiunilor de transport rutier contra cost posesor al unui certificat de competență profesională, valabil pentru tipul de transport intermediat, eliberat de Autoritatea Rutieră Română A.R.R;
c) onorabilitate - se consideră îndeplinită dacă managerul de transport care conduce activitatea de intermediere a operațiunilor de transport rutier contra cost desfășurată de operatorul economic nu se regăsește în una dintre următoarele situații: i) a fost condamnat pentru infracțiuni în următoarele domenii:– drept comercial;– insolvență;– condițiile de remunerare și de muncă ale profesiei;– circulația rutieră;– răspunderea profesională;– traficul cu ființe umane sau traficul de droguri; ii) dacă în ultimul an a îndeplinit această funcție la un operator economic care desfășoară activități conexe transportului rutier - activități de intermediere a operațiunilor de transport rutier contra cost căreia i-a fost retrasă licența de activități conexe transportului rutier, din vina dovedită a acestuia.
d) capacitate financiară - se consideră îndeplinită dacă operatorul economic dispune de un capital și rezerve în valoare de minim 50.000 euro.
- O Casă de expediție răspunde pentru îndeplinirea activităților conexe transportului de întârzierea transportului, de pieirea, pierderea, sustragerea sau stricăciunea bunurilor în caz de neglijenţă în executarea expedierii, în special în ceea ce priveşte preluarea şi păstrarea bunurilor, alegerea transportatorului ori a expeditorilor intermediari.
- Evident, atunci când s-a obligat să și opereze efectiv transportul, răspunde în acest sens ca un transportator. Societatea Z va avea în acest caz o dublă răspundere faţă de d-voastra, una ce derivă din contractul de expediţie şi una ce derivă din contractul de transport, obligaţiile fiind distincte şi specifice fiecărui tip de contract.
- D-voastra aveti actiuni directe impotriva casei de expeditie , iar casa de expeditie va actiona direct carausul, raporturile juridice fiind mai complexe decat in situatia unui contract de transport semnat de d-voastra direct cu carausul.
Acestea fiind spuse, putem contura o definitie a contractului de expeditie tocmai pentru a-l delimita de contractual de transport: Contractul de expediţie este contractul încheiat între comitent (furnizorul de mărfuri) şi casa de expeditie (expeditor), prin care expeditorul se obligă, în schimbul unei remuneraţii, să încheie în nume propriu, dar pe contul comitentului, contractele necesare cu terţii pentru transportul încărcăturii, precum şi să îndeplinească actele şi măsurile pregătitoare şi de cooperare necesare în scopul executării deplasării.
Contractul de expediţie are ca obiect principal încheierea unui contract de transport intre casa de expeditie si un transportator tert, in numele propriu al casei de expeditie dar pe seama d-voastra, iar ca obiect accesoriu încheierea tuturor actelor necesare realizării transportului.
Cele mai semnificative obligaţii ale casei de expeditie care rezultă din contractul de expediţie de mărfuri, în cursul executării lui sunt:
a) Principala obligaţie a expeditorului este aceea de a organiza transportul, fără să efectueze, de regulă, el însuşi deplasarea mărfurilor. Organizarea cât mai eficientă a deplasării, alegerea tipului de transport, a cărăuşului, cu respectarea instrucţiunilor primite de la client sunt numai câteva din activităţile ce dau conţinutul organizării deplasării în cele mai bune condiţii a deplasării mărfii;
b) Realizarea de către expeditor a activităţilor conexe organizării transportului. Este vorba de activităţi ca: depozitarea mărfurilor, declaraţiile vamale, controlul mărfurilor, executarea dispoziţiilor privind încasarea sumelor cuvenite comitentului etc.
c) Expediţionarul are, de asemenea, obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a conserva exerciţiul acţiunilor judiciare sau arbitrale împotriva terţelor persoane, evitând riscul unor eventuale decăderi. Astfel, expediţionarul trebuie să asigure mijloacele de probă, efectuând constatări de fapt corespunzătoare, care să fie opozabile eventualilor depozitari, cărăuşi, întreprinderi de transbordare sau altor prestatori de servicii, la care a recurs în executarea contractului de expediţie;
d) Expediţionarul este ţinut să valorifice contra terţilor drepturile băneşti ale clientului de la care a primit însărcinarea
CONCLUZII
Fara a avea pretentia de a analiza toate situatiile particulare si toate aspectele la nivel teoretic, incercam sa atragem atentia asupra practicii unor transportatori de a se comporta precum casele de expeditie, desi clientii lor au semnat cu acestia contracte de transport. Raspunderea transportatorului este diferita de a casei de expeditie, drepturile si obligatiile sunt de asemenea diferite.
Ipoteze:
1.Daca ati contactat un transportator pentru a efectua un transport de la punctul A la B si ati semnat un contract de transport/comanda de transport, in schimbul unui pret atunci transportatorul in cauza trebuie sa realizeze el insusi transportul sau poate sa isi substituie un alt transportator (nu ne referim la subcontractare) situatie in care ambii transportatori raspund ca parte a contractului de transport semnat de d-voastra cu primul transportator.
In situatia in care transportatorul semneaza un alt contract de transport cu un transportator tert, la un alt pret, acesta din urma realizand transportul marfii d-voastra, primul transportator incalca contractul de transport pe care il are semnat cu d-voastra, intrucat acesta a fost contractat pentru servicii de transport, nu pentru servicii de casa de expeditie.
2. Daca ati contactat o societate pentru a efectua un transport de la punctul A la B si ati semnat un contract, dar prin clauzele contractuale ati dat dreptul acestei societati sa contracteze la randul ei un alt transportator, ( a nu se confunda cu substituirea altui transportator) in aceasta situatie nu mai suntem in situatia unui contract de transport cu un transportator, ci in situatia unui contract de expeditie incheiat cu o casa de expeditie.
3. Daca ati contactat o societate pentru a efectua un transport de la punctul A la B si ati semnat un contract, dar prin clauzele contractuale ati dat dreptul acestei societati sa realizeze ea sau sa contracteze la randul ei un alt transportator, ( a nu se confunda cu substituirea altui transportator) in aceasta situatie nu mai suntem in situatia unui contract de transport cu un transportator, ci in situatia unui contract de expeditie incheiat cu o casa de expeditie care isi asuma si obligatia realizarii transportului (expeditionar transportator).
In practică pot apărea dificultăţi în distingerea fiecarui tip de contract, neexistând standarde precise şi obiective pentru a stabili când ne aflăm în prezenţa unui expeditor propriu zis şi când ne aflăm în prezenţa unui expeditor transportator. În această situaţie se vor avea în vedere mai multe elemente pentru a stabili intenţia părţilor: modul de redactare a documentelor de transport, corespondenţa dintre părţi, existenţa unui preţ forfetar (ce ar putea constitui un indiciu al unui contract de transport) etc.
Prin urmare, atentie la contractele pe care le semnati. Important este, ca de la inceput, de la semnare, partile sa aiba reprezentarea clara a tipului de contract pe care il semneaza. Acest fapt va simplifica solutionarea litigiilor, care sunt inerente intre profesionisti.