Facturare catre firmele in insolventa

General |  17-Sep-2009

Facturarea in cazul persoanelor platitoare de TVA pentru care s-a deschis procedura insolventei

 

Codul fiscal roman in vigoare cuprinde prevederi speciale obligatorii referitoare la regimul TVA aplicabil bunurilor si/sau serviciilor livrate ori prestate de sau catre persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolventa, cu exceptia bunurilor livrate in cadrul comertului cu amanuntul.

  

Acest regim special, denumit de legiuitor ”masuri simplificate” (taxare inversa) se reflecta in mod firesc si in modalitatea de emitere a facturilor fiscale in cazul prestatorilor/furnizorilor/beneficiarilor platitori de TVA pentru care s-a deschis procedura insolventei confom Legii nr. 85/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Astfel, legiuitorul a prevazut la art. 160 alin. (1) coroborat cu alin. (2) litera a) din Codul fiscal, aplicarea obligatorie a masurilor de simplificare (”taxare inversa”) in cazul bunurilor si/sau serviciilor livrate ori prestate de sau catre persoanele pentru care s-a deschis procedura de insolventa, cu exceptia bunurilor livrate in cadrul comertului cu amanuntul.

  

Conditiile obligatorii pentru aplicarea masurilor de simplificare – taxare inversa - in cazul persoanelor platitoare de TVA pentru care s-a deschis procedura insolventei sunt:

1. atat furnizorii/prestatorii, cat si beneficiarii unor astfel de bunuri si/sau servicii sa fie inregistrati in scopuri de TVA conform Codului fiscal;

2. operatiunea de livrare/prestare in cauza sa fie supusa, potrivit legii, platii taxei pe valoarea adaugata;

3. operatiunile respective sa fie realizate exclusiv in interiorul tarii;

4. fata de furnizorii/prestatorii/beneficiarii in cauza sa fie deschisa procedura insolventei prin hotarare judecatoreasca conform legii.

 

De esenta aplicarii masurilor simplificate este faptul ca pentru operatiunile care intra sub incidenta lor nu se face plata taxei pe valoarea adaugata intre furnizor si beneficiar.

 

Cum trebuie emisa factura in cazul aplicarii masurilor simplificate (taxare inversa)?

 

In primul rand, furnizorii sunt obligati sa inscrie pe facturile emise pentru livrarile de bunuri mentionate mai sus sintagma ”taxare inversa”, fara sa inscrie taxa pe valoarea adaugata aferenta.

In al doilea rand, beneficiarii sunt obligati sa inscrie taxa pe valoarea adaugata aferenta pe facturile primite de la furnizori, taxa pe care o evidentiaza atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa.

 

In cazul in care furnizorul/prestatorul a ”uitat” sa mentioneze ”taxare inversa" in facturile emise pentru bunurile/serviciile care intra sub incidenta masurilor simplificate conform legii,  beneficiarul este obligat sa aplice taxare inversa, sa nu faca plata taxei catre furnizor/prestator, sa inscrie din proprie initiativa mentiunea "taxare inversa" in factura si sa evidentieze taxa in decontul de taxa pe valoarea adaugata (Formularul Decont 300) atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila.

 

Codul fiscal prevede aplicarea taxarii inverse, pe langa cazul prezentat mai sus, si pentru livrarea urmatoarelor bunuri, cu pastrarea aceleeasi proceduri de emitere a facturilor fiscale:

a) deseurile si materiile prime secundare, rezultate din valorificarea acestora, astfel cum sunt definite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, republicata, cu modificarile ulterioare;

b) materialul lemnos, conform prevederilor din norme.

 

 

 

pentru www.bursatransport.ro 

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

Facturare catre firmele in insolventa
Formular asistenta