Ministrul finantelor publice a emis recent Ordinul nr. 2160/2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 593 din 20 august 2010, prin care aproba Normele metodologice privind solutionarea plangerilor prealabile formulate impotriva proceselor-verbale de control financiar incheiate in baza Legii nr. 30/1991 privind organizarea si functionarea controlului financiar si a Garzii Financiare.
Noile norme aliniaza procedura de atacare a proceselor-verbale de control financiar la procedura de atacare a tuturor actelor administrative, respectiv cea prevazuta de Legea nr. 554/2004 legea contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de Titlu IX din Codul de procedura fiscala, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, persoanele interesate pot formula impotriva procesului-verbal de control financiar plangere prealabila in conditiile şi in termenele prevazute la art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, exercitarea sa reprezentand evident cale administrativa de atac.
Obiectul plangerii il constituie doar sumele si masurile cuprinse expres in procesul-verbal de control financiar care este atacat, iar plangerea trebuie sa cuprinda datele prevazute in norme.
Organul competent la care se depune plangerea prealabila este directia din care face parte organul de control financiar care a emis actul atacat, plangerea fiind solutionata de un colectiv special constituit. Acest colectiv este format din specialisti care nu au participat la intocmirea procesului-verbal de control financiar atacat, desemnati prin act administrativ al directorului executiv al directiei generale a finantelor publice judetene şi a municipiului Bucureşti/directorului general al Directiei generale de administrare a marilor contribuabili/Directiei generale de control financiar, dupa caz.
Introducerea plangerii prealabile impotriva procesului-verbal de control financiar nu suspenda executarea actului atacat, insa acesta poate fi suspendat in conditiile Legii nr. 554/2004.
Plangerea prealabila se solutioneaza prin emiterea unei decizii care este definitiva in sistemul cailor administrative de atac si care se comunica contestatorului in conditiile Codului de procedura fiscala.
Contestatorul nemultumit de decizia data in solutionarea plangerii sale, o poate ataca la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, in conditiile legii.
Ordinul nr. 2160/2010 abroga la intrarea sa in vigoare – 20 august 2010 - dispozitiile pct. III „Solutionarea plangerilor" din Normele metodologice pentru aparatul de control financiar al statului din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 889/2005, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 604 din 13 iulie 2005.
pentru BursaTransport.com
avocat Nicoleta IACOB-ANCA
Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati