Prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2222 din 22 decembrie 2006, publicat in Monitorul oficial nr. 1043 din 29 decembrie 2006, au fost aprobate Instructiunile de aplicare a scutirii de TVA pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a, art. 143 alin (2) si art. 144 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
Acest act normativ abroga Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.846/2003 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirilor de taxa pe valoarea adaugata pentru exporturi si alte operatiuni similare, pentru transportul international si pentru operatiunile legate de traficul international de bunuri, prevazute la art. 143 alin. (1) si la art. 144 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 10 din 8 ianuarie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
In ordin sunt explicate cateva notiuni esentiale: ce se intelege prin contract, ce este un transportator sau o casa de expeditie, ce este un furnizor si ce se intelege prin livrari de bunuri.
In articolul 2 (2) sunt mentionate documentele justificative pentru scutirea de TVA prevazuta de art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal: factura, declaratia vamala de export si documentul de transport. In art. 4 sunt mentionate documentele justificative pentru scutire de TVA prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal: factura, contractul incheiat cu exportatorul, cu titularul regimului suspensiv sau cu casa de expeditie, documentele specifice de transport sau copii dupa acestea in functie de tipul transportului si documente care atesta ca bunurle au fost exportate sau sunt plasate in unul din regimurile mentionate la art. 144 alin. (1) lit. a) pct. 1 - 7 din Codul fiscal.
Conform art. 4 alin. (3) scutirea de TVA prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal pentru transportul bunurilor plasate in regimurile prevazute la art. 144 alin. (1) din Codul fiscal se acorda si in cazul in care transportul indeplineste conditiile unui transport intracomunitar, astfel cum este definit la art. 133 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal.
In art. 5 alin. (1) litera a) se mentioneza ca scutirea de TVA prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, pentru prestarile de servicii de transport, direct legate de importul de bunuri, daca valoarea acestora este inclusa in baza de impozitare a bunurilor importate potrivit art. 139 din Codul fiscal, in functie de tipul transportului se justifica de transportator sau de casele de expeditie, in cazul transportului auto, cu urmatoarele documente: contractul incheiat cu importatorul sau, dupa caz, cu casa de expeditie ori cu furnizorul din strainatate, copie de pe carnetul TIR si, dupa caz, de pe documentul de tranzit comunitar T, orice document din care sa rezulte ca transportul bunurilor a avut punctul de plecare intr-un teritoriu tert, sau copie de pe acesta in cazul caselor de expeditie.
Iar in alin (2) al art. 5 se mentioneaza ca scutirea de taxa prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, pentru prestarile de servicii accesorii transportului si alte prestari de servicii, direct legate de importul de bunuri, daca valoarea acestora este inclusa in baza de impozitare a bunurilor importate potrivit art. 139 din Codul fiscal, se justifica de prestator cu urmatoarele documente: contractul incheiat cu transportatorul, sau cu casa de expeditie, sau cu importatorul ori cu furnizorul bunurilor, documentele prezentate din care sa rezulte ca prestarile de servicii respective sunt accesorii transportului bunurilor importate sau sunt aferente importului de bunuri.
Continutul complet al Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2222 din 22 decembrie 2006 poate fi gasit pe pagina juridica in cadrul legislatiei utile.
George Iacob-Anca
Avocat BursaTransport.ro