Modificari legislative: PFA-urile in lumina noilor precizari legislative

General |  30-Aug-2010

Modificarile si completarile aduse Codului fiscal incepand cu data de 1 iulie 2010 prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 431 din 28 iunie 2010 vizeaza si activitatea persoanelor fizice autorizate (PFA-urilor).

 

Dispozitiile legale nou introduse sunt drastice pentru aceasta forma de exercitare a activitatilor independente avand in vedere faptul ca activitatea independenta poate fi foarte usor calificata de organele de inspectie fiscala ca o activitate depedenta cu toate consecintele care decurg de aici, respectiv plata impozitului pe venit si contributiile sociale obligatorii, ca si in cazul salariatilor, la care se vor adauga accesoriile.

Prevederile din Codul Fiscal care au pus sub semnul intrebarii existenta exercitarii activitatii de catre persoanele fizice autorizate in viitorul apropiat au ca obiect noi criterii de recalificare a unei activitati dependente.

 

In acest sens, conform art. 7 pct. 2.1 din Codul Fiscal ”Orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineşte cel puţin unul dintre urmatoarele criterii:

a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare faţa de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, şi respecta condiţiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce ii revin şi modul de indeplinire a acestora, locul desfaşurarii activitaţii, programul de lucru;

b) in prestarea activitaţii, beneficiarul de venit foloseşte baza corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de munca şi altele asemenea;

c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;

d) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;

e) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit;

f) orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii.”Totodata, Codul fiscal defineste activitatea dependenta ca fiind ”orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relaţie de angajare”.

Responsabilitatea privind plata obligatiilor fiscale recalculate in cazul in care are loc o astfel de recalificare este una solidara intre platitorul venitului şi beneficiarul de venit.

In cazul in care are loc o reconsiderare a unei activitati ca activitate dependenta se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara funcţiei de baza.

Prin normelor metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 791/2010, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr. 542 din 3 august 2010, legiuitorul nu a venit cu clarificari de esenta, care ar fi fost bine venite atat pentru contribuabili, cat si pentru organele de inspectie fiscala, ci s-a marginit doar sa precizeze faptul ca reconsiderarea unei activitati potrivit criteriilor de mai sus, ca si activitate dependenta, poate fi realizata doar ”in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia.”

Prin urmare, la un eventual control fiscal, in conditiile in care este indeplinit cel putin un criteriu din cele de mai sus, organele compente vor recalifica cu usurinta orice activitatea independenta ca fiind dependenta, deci asimilita activitatii salariale, de angajare, din punct de vedere fiscal.

In mod logic si firesc, pentru ca activitatea persoanelor fizice autorizate sa ramana una independenta trebuie ca aceasta sa nu se incadreze in fapt si in drept (contractele incheiate cu beneficiarii) in niciunul din criteriile noi stipulate de lege si sa tina seama de prevederile fiscale aplicabile persoanelor care desfasoara activitati independente.

De retinut in acest sens sunt si prevederile art. 46 din Codul fiscal care definesc la alin. (1) veniturile din activitati independente si anume ”Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.”

De asemenea, trebuie avute in vedere si dispozitiile cuprinse in normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, potrivit carora ”Exercitarea unei activitaţi independente presupune desfasurarea acesteia in mod obisnuit, pe cont propriu si urmarind un scop lucrativ. Printre criteriile care definesc preponderent existenta unei activitati independente sunt: libera alegere a desfasurarii activitatii, a programului de lucru si a locului de desfasurare a activitatii; riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul; activitatea se desfasoara pentru mai multi clienti; activitatea se poate desfasura nu numai direct, ci si cu personalul angajat de intreprinzator in conditiile legii.”

 

Ramane de vazut cum se vor aplica in practica dispozitiile legale de mai sus, tinand seama ca implicatiile nu sunt numai din punct de vedere al impozitului pe venit, ci si al contributiilor asigurarilor sociale de stat, contributiilor de sanatate si, de ce nu, din punct de vedere al legislatiei evaziunii fiscale si legislatiei muncii, iar Codul fiscal nu clarifica nici pe departe toate aceste aspecte.

 

 

pentru BursaTransport.com

avocat Nicoleta IACOB-ANCA

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

Modificari legislative: PFA-urile in lumina noilor precizari legislative
Formular asistenta