In data de 22.05.2023 s-a publicat in M. Of. Legea nr. 124/19.05.2023 privind aprobarea OG nr. 12/2022, prin care s-a stabilit ca transportul rutier național si international contra cost de mărfuri între România și celelalte state membre ale Uniunii Europene se poate efectua de către operatorii de transport rutier români și cu vehicule închiriate, înmatriculate sau puse în circulație în conformitate cu legislația altui stat membru din UE, în aceleași condiții ca în cazul vehiculelor deținute în proprietate.
Modificarea legislativa instituie o exceptie (derogare) de la regula potrivit careia transportul rutier național si international contra cost se poate efectua numai cu vehicule rutiere înmatriculate în România, deținute și utilizate în condițiile legii.
Aceasta modificare a legii vine in sprijinul întreprinderilor de transport, avand in vedere ca utilizarea vehiculelor închiriate poate reduce costurile întreprinderilor care transportă mărfuri pe cont propriu sau pentru terți și, în același timp, poate spori flexibilitatea operațională a acestora. Prin urmare, ea poate să contribuie la creșterea productivității și competitivității întreprinderilor din sector. În plus, dat fiind că vehiculele închiriate sunt în general mai noi decât media parcului auto, ele sunt totodată, în medie, mai sigure și mai puțin poluante. Totodata, posibilitatea utilizarii vehiculelor inchiriate în orice stat membru, nu doar în statul membru de stabilire, permite operatorilor de transport să facă față mai ușor vârfurilor de cerere pe termen scurt, sezoniere sau temporare sau să înlocuiască mai ușor vehiculele defecte sau deteriorate, asigurând totodată respectarea cerințelor de siguranță necesare, precum și condiții de muncă adecvate pentru conducătorii auto.
Conditii pentru vehiculul inchiriat:
a) vehiculul închiriat să fie înmatriculat sau pus în circulație în conformitate cu legislația oricărui stat membru din UE și să fie utilizat în conformitate cu legislatia nationala si europeana;
b) contractul să se refere numai la închirierea unui vehicul fără conducător auto și să nu fie însoțit de un contract de servicii încheiat cu același operator de transport rutier care să cuprindă conducători auto sau personal de însoțire;
c) vehiculul închiriat să fie în mod exclusiv la dispoziția operatorului de transport rutier care îl utilizează pe durata contractului de închiriere;
d) vehiculul închiriat să fie condus de personalul operatorului de transport rutier care îl utilizează;
e) vehiculul închiriat să dețină copie conformă a licenței comunitare eliberate de autoritatea competentă, cu valabilitate pe durata contractului de închiriere.
Ce tip de vehicul poate fi inchiriat: Vehiculul închiriat presupune orice autovehicul, remorcă, semiremorcă sau combinație de vehicule destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri care, în schimbul unei plăți și pentru o perioadă determinată, pus la dispoziția unui operator de transport rutier care efectuează transport rutier de mărfuri contra cost, în temeiul unui contract cu întreprinderea care pune la dispoziție tipul de vehicul mentionat.
Dovada respectarii conditiilor: Dovedirea respectarii condițiilor enumerate mai sus se face prin:
a) prezentarea de către conducătorul auto al vehiculului închiriat, pe suport hârtie sau în format electronic, a contractului de închiriere sau a unui extras din respectivul contract, certificat pentru conformitate, care să menționeze în special numele locatorului, numele locatarului, data și durata contractului și datele de identificare a vehiculului, și a copiei conforme a licenței comunitare pentru vehiculul închiriat, în original, copia conformă trebuind să existe în original la bordul vehiculului;
b) conducătorul auto al vehiculului închiriat este angajat al operatorului de transport rutier care utilizează respectivul vehicul.
Perioada maxima de utilizare a vehiculului inchiriat: Utilizarea de către același operator de transport rutier român a vehiculului închiriat, înmatriculat sau pus în circulație în alt stat membru din UE este permisă pentru o perioadă de maximum două luni consecutive într-un an calendaristic dat – rezulta ca durata contractului de închiriere nu trebuie să depășească perioada de două luni.
Numărul maxim permis de vehicule închiriate, înmatriculate sau puse în circulație în conformitate cu legislația altui stat membru din UE, care pot fi utilizate de către un operator de transport rutier român, este de 25% din parcul de vehicule de marfă deținut cu orice titlu de acesta, calculat la data la care operatorul de transport rutier începe să utilizeze vehiculul închiriat. În cazul unui operator de transport rutier care deține un parc auto cu un număr de vehicule mai mare de unu și mai mic de patru, acestuia i se permite să utilizeze cel puțin un astfel de vehicul.
Evidenta vehiculelor: Trebuie sa stiti ca numărul de înmatriculare al vehiculului închiriat, înmatriculat sau pus în circulație în conformitate cu legislația unui alt stat membru din UE, utilizat de o întreprindere care efectuează transport rutier contra cost de mărfuri, este introdus în registrul electronic național al operatorilor de transport rutier. Datele privind numărul de înmatriculare al vehiculului închiriat sunt accesibile autorităților competente în timpul controalelor în trafic, iar Autoritatea Rutieră Română este responsabila cu schimbul de informații cu autoritățile competente din celelalte state membre UE.
***
Rețineți că prezentele informații reprezintă o sinteză neexhaustivă a prevederilor legale care reglementează drepturile si obligatiile intreprinderilor care efectueaza transport rutier național si international contra cost de mărfuri. Acestea se completează și cu alte dispoziții legale, iar pentru aplicabilitatea coroborata a tuturor dispozitiilor in domeniu este necesar un studiu specific pentru fiecare caz in parte.
Ciuca Marius Florin
avocat BursaTransport/123Cargo