Plangerea contraventionala

General |  14-Oct-2009

Baza legala:

Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si actele normative speciale aplicabile in diferite domenii, acte care reglementeaza si faptele ce constituie contraventii si sanctiunile aplicabile.

 

Notiune:

Plangerea contraventionala este mijlocul legal creat de legiuitor si pus la dispozitia persoanelor care au fost sanctionate contraventional de autoritatile competente prin incheierea unui proces-verbal de constatare si sanctionare contraventionala.

 

Cine poate formula plangere contraventionala?

Din dispozitiile art. 31 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, rezulta faptul ca poate fi titular al plangerii contraventionale:

a) contravenientul in sarcina caruia s-a retinut fapta contraventionala pentru care s-a incheiat procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei;

b) persoana vatamata prin savarsirea contraventiei poate formula plangerea numai in ceea ce priveste despagubirea stabilita prin procesul-verbal;

c) proprietarul bunurilor confiscate, altul decat contravenientul, poate formula plangere numai in ceea ce priveste masura confiscarii aplicata ca sanctiune complementare prin procesul-verbal de constatare si sanctionare contraventionala.

 

Termenul legal in care poate fi formulata plangerea contraventionala:

Legiuitorul a stabilit la art. 31 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, faptul ca plangerea contraventionala se poate face in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii.

Depunerea plangerii peste acest termen se sanctioneaza cu respingerea plangerii ca tardiv introdusa.

Totusi, in cazul in care persoana interesata, probeaza ca a fost impiedicata printr-o imprejurare mai presus de vointa ei sa formuleze plangere contraventionala in termenul legal de 15 zile, aceasta poate fi repusa in termenul de formulare a plangerii de catre instanta judecatoreasca competenta.

 

Unde se depune plangerea contraventionala?

Plangerea impreuna cu o copie a procesului-verbal de constatare si sanctiune contraventionala se depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost savarsita contraventia.

 

Aspecte procedurale:

Conform actului normativ anterior mentionat judecatoria competenta va fixa termen de judecata si va dispune citarea contravenientului sau, dupa caz, a persoanei care a facut plangerea, a organului care a aplicat sanctiunea, a martorilor indicati in procesul-verbal sau in plangere, precum si a oricaror alte persoane in masura sa contribuie la rezolvarea temeinica a cauzei.

Daca fapta contraventionala a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie, judecatoria va cita si societatea de asigurari mentionata in procesul-verbal de constatare a contraventiei.

 

Efectele plangerii contraventionale:

Plangerea suspenda executarea sanctiunii aplicate prin procesul-verbal.

Plangerea formulata de persoana vatamata sau de cea careia i-au fost confiscate bunurile suspenda executarea numai in ceea ce priveste despagubirea sau, dupa caz, masura confiscarii. 

 

Continutul pe scurt al plangerii contraventionale:

In plangerea contraventionala se indica instanta judecatoreasca competenta careia se adreseaza, se identifica persoana fizica sau juridica care formuleaza plangerea, se mentioneaza clar procesul-verbal (numar, data, organ constatator) care se ataca solicitandu-se anularea acestuia si/sau dupa caz, a masurii confiscarii ori acordarea corecta a despagubirilor, si/sau inlocuirea sanctiunii aplicate cu o sanctiune mai blanda, se descrie situatia in fapt, se mentioneaza motivele pentru care procesul-verbal este netemeinic si se invoca temeiul de drept pentru formularea plangerii. 

 

Procesul-verbal se poate ataca cu plangerea contraventionala si in cazul in care contravenientul a achitat in termen de 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ aplicabil in cauza. Nu toate actele normative dau posibilitatea contravenientului de a achita jumatate din minimul amenzii contraventionale.

 

Motive de nulitate a procesului-verbal de constatare a contraventiei si aplicare a sanctiunii:

In conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001, motivele de nulitate a procesului-verbal sunt lipsa mentiunilor privind:

a) numele, prenumele si calitatea agentului constatator;

b) numele si prenumele contravenientului - in cazul persoanei fizice;

c) lipsa denumirii si a sediului - in cazul persoanei juridice;

e) fapta savarsita si data comiterii acesteia;

f) semnatura agentului constatator.

 

De retinut si faptul ca in momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Aceste obiectiuni trebuie, potrivit legii, sa fie consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.

 

Probe:

Pentru sustinerea plangerii contraventionale sunt admisibile, in principiu, toate probele prevazute de Codul de procedura civila: acte, martori, expertize, interogatoriu.

 

Taxe:

Nu se plateste taxa de timbru pentru judecarea plangerii contraventionale.

 

 

 

pentru BursaTransport.ro

Iacob-Anca & Asociatii - Societate Civila de Avocati

 

 

Plangerea contraventionala
Formular asistenta