Am fost nevoiti astazi, cu regret, sa respingem publicarea unui incident de transport. Dar povestea lui v-o impartasesc fara sa dau nume in clar.
Protagonisti:
- Firma de transport satmareana. Declarantul incidentului de transport
- Firma de expeditii salajana. Extrem de activa pe BursaTransport. In postura de autor al incidentului de transport
Imprejurarile incidentului:
- Marfa publicata de expeditor pe ruta Ploiesti – Satu Mare
- Transportatorul, interesat sa preia marfa
- Afla ca de fapt sunt doua incarcari: prima Ploiesti – descarcare Cluj, a doua incarcare Cluj – descarcare Satu Mare
- La cererea expeditorului, invocand motive administrative (sic!), transportatorul accepta de la expeditor doua comenzi distincte: Ploiesti - Cluj, Cluj – Satu Mare
Incidentul:
Dupa descarcarea din Cluj transportatorul a fost informat ca marfa pentru Satu Mare nu mai este disponibila. A urmat un dialog, expeditorul a incercat sa inlocuiasca a doua comanda, Cluj – Satu Mare, insa nu s-a finalizat nimic.
Care sunt semnele de intrebare nascute pentru mine:
- Ce expeditor e acela care nu poate cupla curse inlantuite intr-o singura comanda transportatorului. La volumul de cereri de transport pe care sustine ca le are publicandu-le pe BursaTransport, imi e greu sa inteleg cum lucreaza firma salajana.
- Inteleg ca preturile curente pe cele doua tronsoane pot fi diferite, dar in cazul aceluiasi subcontractant si aceluiasi vehicul, sa-I imparti kilometrii la doua preturi unitare distincte? Ploiesti – Cluj 700 lei (+TVA), Cluj – Satu Mare 800 lei. Rezulta in cel mai bun caz incapacitatea expeditorului de a asimila aceste subtilitati de preturi pe piata si sa angajeze transportatorul pe un pret unitar pe tot parcursul, asa cum a sunat cererea.
Ce avem aici de fapt si la final? Pentru ca transportatorul este, repet, satmarean: un transport facut pe ruta Ploiesti – Cluj si o dislocare neplatita pe ruta Cluj – Satu Mare. A fost intentie? A fost ghinion? Eu pot sa va spun ca acest refren “marfa nu mai este disponibila” (pentru transport) nu denota profesionalism.
Modul atent in care expeditorul a formulat comenzile si modul neatent in care transportatorul le-a confirmat fac ca incidentul de transport sa nu poata fi acceptat la publicare.
Nu intervin in politica de business nici a expeditorului, nici a transportatorului, nu am dat nume de companii, am relatat o imprejurare. Semnul de intrebare este: nici in aceste conditii de criza nu se poate, domnule, lucra in solidaritate, unul cu celalalt? Daca era o urma de solidaritate, povestea aceasta nu ajungea la BursaTransport.
Ii doresc numai bine expeditorului salajan. Insa nu folosindu-se la maniera asta de aplicatia noastra.
Dan Cotenescu – Admin.BursaTransport