Stationare la incarcare si la descarcare si alte suparari

General |  01-Feb-2021

Plecand de la intrebarea unui utilizator relativ la durata normata acestor operatii, fac urmatorul comentariu:

 

In timp ce citim in diverse comenzi de transport fraza “liber la incarcare/descarcare 24 de ore”, tot in comenzi de transport, la programul de transport impus a fi respectat se precizeaza ziua si ora prezentarii camionului! Cu alte cuvinte, camionul trebuie sa se prezinte precum trenul japonez, dar odata ajuns, vedem noi cum sta treaba, si nu o ora doua, ci 24 de ore. La dispozitia noastra, a expeditorilor intermediari. Si vai si amar sa intarzie o ora, curg penalizarile de nu mai poate respira transportatorul.

 

Dupa parerea mea, situatia cu “liber o zi la descarcare/incarcare” este mostenita de pe vremea cind se incarcau camioanele manual, in era primitiva a logisticii, cind fiecare facea cum il taia capul, iar camioanele zaceau in curtile depozitelor, intr-adevar, cu zilele.

 

Nu contest ca e posibil sa existe in continuare astfel de situatii, dar ora exacta de prezentare si apoi ziua la dispozite, suna strident in aceiasi comanda. Strident, nestrident, lucrurile se perpetueaza din nepasare sau din neprofesionalism.

 

Si imi spun de unul singur ca am dreptate, gandindu-ma la cum este interpretat de prea multa lume “dreptul de retentie al transportatorului asupra marfii transportate in caz de neincasare” mentionat de conventia CMR. Adica cum e gresit interpretat? In felul urmator: Daca plata este promisa a fi facuta la descarcare, atunci DA, transportatorul are drept de retentie pina isi incaseaza banii. Dar vedem prea des, comanda de transport cu plata la 30 de zile de la facturare, iar transportatorul odata ajuns la descarcare, cu intarziere, sau oricum, cu o chestie penalizabila mentionata in comanda, sau cu facturi mai vechi neincasate din alte transporturi, conditioneaza descarcarea cu incasarea prealabila chit ca acceptase plata la 30 de zile.

 

Si cum ramane cu prevederea conventiei CMR, cu dreptul de retentie? In 1956, cand a fost conceputa conventia CMR, transportul rutier se facea cu banii jos, la fel cum se face si astazi orice alt mod de transport, si din aceasta cauza, conventia CMR, cu scopul corect de altfel, de a proteja transportatorul, a stipulat acest detaliu care odata cu inventarea scadentelor de plata in transport, a devenit caduc, si creaza confuzie si suparare.

 

Daca altcineva are alt punct de vedere, ii punem la dispozitie sectiunea de stiri pentru replica.

 

Dan Cotenescu, Manager BursaTransport

Stationare la incarcare si la descarcare si alte suparari
Formular asistenta