In Ziarul Financiar de Vineri 23 Februarie, Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) si dupa stiinta mea presedinte al companiei Allianz Tiriac Asigurari SA, relateaza jurnalistei Lavinia Marin citeva aspecte actuale ale pietii asigurarilor auto romanesti.
Pe scurt, presedintele UNSAR deplinge cresterea numarului de daune despagubite pe politele CASCO: “...frecventa daunelor Casco a ajuns la 65% din total piata, adica din 100 de asigurati Casco 65 inregistreaza daune in fiecare an”, dupa care jurnalista ne relateaza in continuare “Constantinescu crede ca preturile la asigurarile Casco ar trebui sa se majoreze cu 30% la nivel de piata, pentru ca asiguratorii locali sa-si poata acoperi cheltuielile si sa redevina profitabili”. (pentru a nu fi scos fara voie din context citatele recomand calduros parcurgerea integrala a articolului)
http://www.zf.ro/articol_113477/asigurarile_auto_duc_piata_asigurarilor_pe_pierdere.html
Acestea sint pe scurt datele.
Comentariile mele sint urmatoarele.
1. Asigurarile sint un business privat in care se urmareste ca si in orice alt business obtinerea profitului, in care in mod natural exista si este dezirabila concurenta, si in care, in mod nefericit, se produc natural falimente si restringeri de activitate daca activitatea nu mai este profitabila. ASIGURAREA CASCO NU ESTE O ASIGURARE OBLIGATORIE PRIN LEGE, cu un tarif stabilit la nivel national si ca atare mi se pare normal ca ofertele de asigurare Casco sa fie diferentiate de la un asigurator la altul. Faptul ca Uniunea Asiguratorilor prin vocea presedintelui sau manifesta parerea (posibil la unison a) membrilor uniunii asupra unui nivel necesar de majorare a costului acestui tip de asigurare ma duce cu gindul la legislatia in domeniul concurentei si la virtutile sale in protejarea consumatorilor.
2. Cheltuielile mentionate in articol “care trebuiesc acoperite” sint constituite, asa cum releva si presedintele UNSAR, de notele de plata ale firmelor de service-auto care repara avariile – adica ceea ce se despagubeste de catre asigurator. Daca mie imi cresc cheltuielile incerc sa verific mai intai daca furnizorii sint eligibili – si calitate, dar si pret. Exista o piata libera si concurentiala si in domeniul service-urilor auto. Nu este un dat ca masinile sa fie vesnic reparate in aceleasi service-uri, care service-uri, la umbra contractelor cu asiguratorii se pregatesc de o crestere a tarifelor pe care de fapt o suportam noi, asiguratii. 30% majorare. Ce a crescut cu 30%? Costul pieselor de schimb? Costurile de manopera? Costurile de transport sigur nu.
3. Privesc cu reticienta rationamentul presedintelui UNSAR prin care asimileaza 65% daune cu “100 asigurati Casco din care 65 au daune”. Indraznesc sa formulez altfel: din 100 de lei incasati din prime de asigurare Casco, 65 de lei reprezinta daune despagubite. Daunele nu sint produse de 65 de asigurati care au creat 65 de daune, ci sint nu-stim-citi asigurati care au creat aceste daune in total de 65 lei, care asigurati, in mod normal, la reinnoirea politei Casco, ar trebui sa plateasca o prima care sa-i usture. Nu ma refer la malus (diminuarea primei in lipsa daunei) ci la cresterea primei fata de cea precedenta, in caz de dauna. Nu este treaba mea sa intru in treburile asiguratorilor, dar stiu ca in alte tari, daca faci un accident din vina ta, automat iti creste prima de asigurare, pentru ca esti considerat “mai periculos” de catre asigurator. Ma intreb la noi, pe piata romaneasca, cind se vor informatiza asiguratorii indeajuns pentru a proceda la fel. De ce sa platim toti in mod egal prime majorate, indiferent ca facem sau nu daune. Raspunsul este unul, dupa parerea mea. Pentru ca merge si asa. Inca.
Dan Cotenescu, Administratia BursaTransport